Sunday, May 29, 2022

swiss made - kiwix

Source: Download Wikipedia for Offline Use, Instructable Circuits


Aquesta és la història de dos activistes suïssos pel lliure accés al coneixement: Renaud Gaudin i Emmanuel Engelhart que, el 2017, van crear el programari Kiwix, que permet copiar llocs web sencers per fer-los accessibles fora de línia (1) (2).

La vocació inicial de Kiwix és donar suport a l'accés a l'educació a les zones més remotes on manca connectivitat. També als usuaris d'aquells països on l'accés lliure a la xarxa ha d'enfrontar-se als filtres desplegats per règims polítics lliberticides.

Si visites la pàgina Web de Kiwix (2) veuràs que pots trobar un munt d'aplicacions, de material i fins i tot de fitxers, preparats per la descàrrega: preferentment extractes educatius, resumits o no, de Wikipedia, el Project Gutenberg, el PhET Interactive Simulations o els TED Talks. Un material destinat a permetre l'accés a l'educació a tots aquests llocs on, per diferents motius, la xarxa no és accessible o l'ample de banda és inutilitzable per la seva qualitat o el seu cost.

Si l'any del seu llançament,  Kiwix tenia un milió d'usuaris, el seu nombre se situa avui en uns 6 milions, repartits entre 200 països i territoris, inclosa l'Antàrtida! En cinc anys, Kiwix pretén arribar als 100 milions d'usuaris.

Malgrat tot, aquestes xifres només ens parlen dels usuaris que utilitzen l'aplicació en línia per descarregar el programari o els fitxers de Wikipedia llestos per a la seva descàrrega. Per definició, la majoria dels usuaris que fan ús de les pàgines que s'han descarregat en ordinadors situats en països remots, mai apareixen als servidors: segons les estimacions de Kiwix, el nombre d'usuaris potencials del programari seria d'uns 4.000 milions de persones arreu del món.
Més enllà de la seva utilització en el domini educatiu, els equips de Kiwix saben que aquesta eina també s'utilitza per eludir la propaganda estatal. Un dels exemples més remarcable és el de Corea del Nord, on organitzacions dissidents fan ús de Kiwix per emmagatzemar contingut en claus USB, que després es "perden" als carrers i es transformen així en vectors d'informació de la vida al món exterior.

Malgrat el fet que Wikipedia és una de les rares fonts d'informació sobre la guerra d'Ucraïna que encara no ha estat censurada a Rússia, ha rebut diverses advertències del govern des de l'inici de la guerra a Ucraïna, exigint que elimini "material que conté informació inexacta", sota l'amenaça de sancions econòmiques.

Aquestes amenaces han coincidit amb el fet que, des de l'inici de la guerra, el volum global de descàrregues s'ha triplicat, passant de 2.000 a 6.000 diàries. Les descàrregues des de Rússia representen avui gairebé el 40% del total, en comparació amb només el 2% a principis d'any. Les descàrregues de la Wikipedia russa han passat d'unes 100 descàrregues diàries, abans del mes de febrer, a una mitjana de 5.000 diàries a finals de març: Tenim 5.000 nous usuaris cada dia, i el 90% de les persones que els fan servir a l'iPhone es troben actualment a Rússia.

La tecnologia de Kiwix va prendre una nova dimensió a partir del 2016 gràcies al suport econòmic de la branca suïssa de Wikimedia. L'associació té menys de cinc llocs de treball a temps complet, però entre 100 i 200 desenvolupadors voluntaris arreu el món contribueixen amb el seu treball. Actualment, gairebé el 40% del pressupost anual de Kiwix és finançat per la fundació matriu de Wikimedia, als Estats Units.

Per l'actual director de Kiwix tenir la seu a Suïssa és "un avantatge no quantificable, però no insignificant". “Paradoxalment, el nostre programari no té vocació de ser utilitzat a Suïssa, però la seva difusió és molt més senzilla perquè està fet a Suïssa”. El director menciona l'estabilitat, la reputació de qualitat i la neutralitat com a factors favorables a la seva activitat.


  1. Pauline Turuban: Kiwix, l’outil suisse qui déjoue la censure russe, SwissInfo, 08.04.2022
  2. Kiwix: Home page || Content packages

No comments: