Tuesday, May 27, 2014

how much will it cost to solve climate change?

es tanquen nuclears i centrals de gas
mentre les de carbó segueixen produint
a  nivells molt elevats
Un article publicat pel MIT Technology Review el passat 12.05.2014:  How Much Will It Cost to Solve Climate Change? ens presentava uns resultats publicats el mes passat pel Intergovernmental Panel on Climate Change (ONU) sobre el cost econòmic per la correcció dels desastres provocats pel canvi  climàtic. Aquest informe estableix que els esforços per estabilitzar els nivells d'emissions de gasos d'efecte hivernacle requeririen inversions de prop de 13 bilions de US$ fins al 2030.

Crec que s'hauria d'aclarir quina és la part dels USA en els 13 bilions de US$ que l'ONU presenta en el seu informe. Més si tenim compte dels 21 bilions de US$ que l'administració Obama va presentar pel pressupost que es va discutir a l'estiu 2013 (veure Climate Change Expenditures).

L'informe també planteja que la reducció d'emissions provocaria la reducció la taxa de creixement econòmic (com a conseqüència de factors com l'augment del preu de l'energia): encara que de mitjana representaria menys d'una dècima de punt percentual per any, d'aquí a 2100. Personalment, podria estar d'acord amb aquesta apreciació si tingués compte del creixement que la transició energètica podria provocar tant en la instal·lació de les noves tecnologies, com en del desmantellament de les antigues (centrals nuclears, centrals i mines de carbó a cel obert, etc.). 

L'article del MIT també planteja que el retard pot fer augmentar els costos, que pujaran encara més si tots els països no fan tota la feina junts. I lliga l'augment dels costs a factors diversos, com ara que hi hagin tecnologies puguin no funcionar com s'esperava: en particular l'article menciona la tecnologia de captura i emmagatzematge de diòxid de carboni

Però la realitat és tossuda i ens diu que la producció d'electricitat basada en la combustió de carbó no deixa d'augmentar: i amb ella, les emissions! Malgrat tot el que hem hagut d'escoltar dir sobre les energies renovables a la RFA aquest gràfic del mix energètic ens diu el contrari. El mateix que aquests comptadors en temps reals al Regne Unit. O que aquestes dades interactives del National Geographic

La meva pregunta és: I si ens deixéssim de parlar de bilions de US$, de les nuclears o de les renovables, i parléssim de l'energia elèctrica produïda amb carbó? I si parléssim de la possibilitat de reemplaçar la producció elèctrica basada en el carbó amb instal·lacions menys contaminants que actualment estan tancades amb l'excusa de la producció de les energies renovables?  Això es pot fer ara i avui? Necessitem bilions de US$ de inversió?

1 comment:

Roy Batty said...

reneweconomy: China and the US – hosts to the world’s two biggest economies, and two biggest power markets, and the two biggest greenhouse gas emitters – have signaled an increase in renewable energy targets to help cut coal production.