Saturday, May 10, 2014

sobre els motors de cerca i la privacitat

Mai no he caigut en la paranoia de creure que, en algun lloc del planeta, hi ha algú que està vigilant  tot el que faig. I si mai fos el cas, i està intentant fer-me un perfil, el compadeixo, pobre! Però la veritat és que si que m'empipa d'allò més l'us comercial que es pot fer d'informacions personals que ningú no m'ha demanat el permís d'utilitzar.

Es per això que m'ha encantat descobrir el motor de cerca  DuckDuckGo i el concepte sobre el que es recolza. DuckDuckGo (Wikipedia, News Republic) és un motor de cerca a Internet que posa l'accent en la protecció de la privacitat de l'usuari. També m'ha agradat que posi l'accent en l'obtenció d'informació a partir de les millors fonts, i no de la majoria de fonts: és a dir, que busca primerament en llocs com Wikipedia i lliga els resultats amb altres motors de cerca com el motor rus Yandex, Yahoo!, Bing o el prometedor WolframAlpha (Wikipedia). Pots provar-lo en aquesta adreça: https://duckduckgo.com, en particular les opcions de cerca i, si t'agrada, utilitza'l tant com puguis per donar-li suport. Si decideixes utilitzar-lo regularment, et proposo buscar el botó per l'instal·lació al teu navegador: el trobaràs abaix a la dreta de la pàgina d'acollida.

YaCy és un motor de cerca encara més interessant: lliure, completament descentralitzat, car basat en el peering, la xarxa no emmagatzema cap dada relacionada amb les recerques de l'usuari i ningú pot censurar el contingut de l'index compartit pels seus usuaris. No l'he provat perquè demana una instal·lació. I jo fa temps que estic en la filosofia d'utilitzar ordinadors amb el sistema operatiu pelat, i tot el software que utilitzo és portable. Però si a tu et dona per instal·lar-lo, fes-me 5 cts. per dir-me que t'ha semblat.

Deixa'm continuar amb dos altres motors de cerca que també defensen l'idea de la privacitat de l'usuari i que he trobat interessants: els neerlandesos Ixquick i Startpage (Wikipedia), tot i que el segon utilitza el motor de Google.

I ja per acabar, deixa'm presentar-te Qwant. Hi han dubtes sobre quins son els motors de cerca que utilitza per presentar els seus resultats. Fins i tot si no fa res d'altre que parasitar d'altres existents. També s'emeten dubtes sobre la seva privacitat però, tant pels resultats obtinguts, com per la manera de presentar-los, que m'ha impressionat de valent (Wikipedia).

No comments: