Thursday, May 29, 2014

renovables: record històric a la RFA

producció i consum d'energia
el passat 25.05.2014 a la RFA
El passat diumenge 25 de Maig la producció d'energia renovable (solar, eòlica, hidràulica i biomassa) a la RFA va cobrir, entre les 12h00 i les 13h00 el 74% del consum

Cal situar aquesta informació en el seu context i recordar que estem parlant d'un dia festiu amb unes condicions climàtiques excel·lents. Però tampoc podem oblidar que estem parlant del país més poblat de l'UE i de la primera potència industrial del continent.

Analitzem primer la demanda. Si vas a la pàgina d'Energiewende, i selecciones les dates adequades, veuràs que entre les 12h00 i les 13h00 del passat 25.05 la demanda oscil.lava entre els 52.8 i els 54.6 GW. Comparativament, agafant un dia entre setmana, per exemple el passat dijous 22.05, la demanda oscil.lava entre els 70.26 i els 69.84 GW.

I analitzem ara la producció, on cal destacar que si la producció de les altres fonts d'energia roman estable durant el dia, aquella que fa tota la diferència, l'energia solar, es concentra lògicament a les hores de màxima insolació.

Abans de traure conclusions ràpides sobre aquest fet crec que val la pena llegir-se aquest article publicat per reneweconomy el passat 20.05: German residential battery storage scheme signs up 4,000 homes. Aquest article ens diu que, gràcies a la política de subsidis aprovada pel govern federal, l'any passat es van instal·lar 4'000 sistemes de bateries de lithium-ion que permeten emmagatzemar l'excés d'energia produïda durant les hores de màxima insolació. Segons l'Associació Federal de la Indústria Solar de la RFA (BSW-Solar) les previsions apunten a que la demanda d'enguany serà encara més important, car la raó principal d'aquesta gran demanda és que "la gent vol esdevenir independent dels combustibles fòssils i invertir a casa seva, en línia amb la política de la transició energètica de la RFA ".

Aquesta inversió a títol privat també és interessant pels reguladors. La possibilitat d'emmagatzematge, permet deslligar la producció de la xarxa. I d'aquesta manera alliberar els reguladors de rebre de manera no prevista grans quantitats d'energia -pel sol fet que el vent s'ha decidit a bufar o el sol a brillar- que han de mirar de trobar on col·locar després de haver negociat el seu preu amb els consumidors potencials.

Last but not Least, l'Agència de l'Energia de Dinamarca ha publicat un estudi: Energy Scenarios for 2020, 2035 and 2050  on s'afirma que seria tècnicament possible construir un sistema nacional d'energia segura i fiable basat al 100% en energies renovables d'aquí a l'any 2050.

No comments: