Saturday, May 25, 2019

in space no one can hear you scream

Alien Trailer (1979), Youtube, 09.02.2008

Avui fa 40 anys que la 20th Century Fox distribuïa a les sales dels cinemes dels USA un film de Ridley Scott (1) que combinava la ciència-ficció i el terror d'una manera que em va captivar: Alien (2).

Més enllà de les escenes de terror (sublims durant tot el temps en què no tens ni idea de com és el monstre!), vaig adorar que el film tingués com escenari una nau mercant en viatge de tornada a la Terra: el Nostromo, amb una tripulació de set membres, entre els quals es trobava un humà sintètic, l'oficial científic de la nau. Un futur on la més alta tecnologia anava de la ma d'unes relacions laborals podrides que creaven tensions constants entre treballadors amb diferents condicions laborals.

[Aliens] [1986] [Trailer], Youtube, 11.09.2009

Hom diu que les segones parts d'un film mai superen a l'original. No va ser el cas d'Aliens (1986). Si la interpretació realitzada per Sigourney Weaver al primer film semblava insuperable, al segon va demostrar que encara ho podia fer molt millor. Tot com l'anticipació de la producció del film a un futur que estem vivint avui. El sistema d'informació geogràfica de la base colonial sobre una taula tàctil (4). Els comandos d'efectius reduïts, mòbils, altament mecanitzats i amb dispositius que pots reconèixer avui a les tropes americanes desplegades a Orient Mig o Afganistan: molt més avançades en indumentària i en tècnica de combat a les que ens presenta el film, però.

Podem estar d'acord en el fet que, avui en dia, probablement serien companyies privades amb suport de micro-drons militars qui realitzarien l'essencial de l'acció, però la resta és, tot i que ja un xic caduca, d'una rabiosa actualitat.

Però el que de veritat em va impressionar més del film va ser la estètica dels monstres i de la seva zona de reproducció, basada en l'univers fantàstic d'un artista suís: Hans Ruedi Giger (5). Un univers que pots trobar al seu museu a la vila suïssa de Gruyères (6) i molt especialment al bar que hi ha davant del museu.

HR Giger Museum Bar, Youtube, 02.09.2013


  1. Wikipedia: Ridley Scott
  2. Wikipedia: Alien (1979) [en] [fr] [es] [ca]
  3. Wikipedia: Aliens (1986) [en] [fr] [es] [ca
  4. Zac Bowden: Retro review: Microsoft's 2008 Surface 'coffee table' in 2017, Windows Central, 15.02.2017
  5. Wikipedia: Hans Ruedi Giger
  6. Wikipedia: Musée HR Giger || HR Giger Museum | Museos, Youtube, 15.07.2013

No comments: