Wednesday, May 29, 2019

un nou terratrèmol va sacsejar ahir suïssa


Quina diferència hi ha entre el soroll d'un terratrèmol poc profund i el d'un avió de combat creuant la barrera del so? Gairebé cap.

Ahir dimarts, un terratrèmol d'una magnitud de 4,2 a l'escala de Richter va sacsejar la zona de Saint-Gingolph (VS) al voltant de les 10:50 del matí. Exactament al mateix temps, un avió de combat suís va superar els 1224 km/h com a part d'una missió a la regió de Fribourg (1).

Com afirmava un investigador del Servei Sismològic Suís, el soroll que provoquen ambdós són similars i només els poden diferenciar els experts. Per aquest motiu, bona part dels habitants de la riba del llac Léman no van saber diferenciar el soroll provocat per l'un i l'altre.

En el meu cas, puc afegir un parell d'anècdotes més. En el moment del terratrèmol participava en una reunió: Disaster Recovery, a la que avaluàvem els resultats del darrer exercici de resposta del nostre sistema informàtic a una situació de catàstrofe provocada. I mentre tenia lloc la reunió, un equip de paletes treballava al pis de dalt fent un remarcable soroll. En resum, que m'he assabentat del terratrèmol per la premsa. 

Un terratrèmol més que afegir a d'altres dels que ja te n'he parlat en aquest blog (2).


  1. Francesco Brienza: Séisme ou mur du son? Les deux, mon capitaine!, 20minutes.ch, 28.05.2019
  2. Le risque sismique en Suisse, publicat en aquest blog el 13.02.2018

No comments: