Sunday, May 19, 2019

sobre el funcionament del cervell



Avui m'agradaria compartir amb tu algunes notícies que he anat recollint sobre el funcionament del cervell.

El consum de paracetamol i la capacitat d'empatia 
Una vella notícia de fa quatre anys que a Público publicaven el mes passat com una novetat (1), podria ajudar a tots els misàntrops (2) que ja no poden aguantar més la negativitat i la manca d'empatia dels humans que els envolten. Un estudi realitzat per investigadors de la Universitat d'Ohio (USA) i publicat a Psychological Science (3), demostraria que el consum de Paracetamol no solament reduiria el dolor físic, sinó també les reaccions emocionals i la capacitat d'empatia cap als altres.

Seria doncs el consum de Paracetamol qui ens donaria una explicació científica a la mala bava i a la manca d'empatia que ens envolta (4)? De totes maneres, s'ha acusat al consum d'aquest medicament de tantes coses: hipertensió, infart, ulcera, toxicitat pel fetge, mort per sobredosis, etc. (5) que hom podria demanar-se raonablement perquè segueix en venda a les farmàcies (6). També hi ha qui diu que no deu ser tan perillós, car els individus transmissors de la mala bava i la manca d'empatia segueixen vius i semblen en molt bona salut. En cas de dubte, els metges ens recorden que és molt millor consumir Paracetamol i no prendre Ibuprofèn (7). Som-hi, doncs!

Pot haver-hi vida després de la mort?
Uns investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Yale van idear un sistema similar a una màquina de diàlisi, que van anomenar BrainEx, destinat a restaurar la circulació i el flux d’oxigen a un cervell mort i el van ficar a prova en 32 cervells de porc morts hores abans. Gràcies a aquest aparell, van poder restaurar les funcions d'assimilació de glucosa i oxigen durant sis hores (8).

Aquesta notícia sembla confirmar les sospites dels teleespectadors de les tertúlies televisives i els programes matinals de la TV espanyola. Així, una manca d'oxigenació i de glucosa al cervell no estaria lligada necessàriament a la mort clínica dels tertulians i explicaria en bona mesura el sentit de les seves intervencions.

La pèrdua de memòria lligada a l'edat
Una notícia lligada amb els resultats d'un estudi de la Boston University (9), que afirma haver demostrat que l'estimulació de parts del cervell amb electricitat, amb la finalitat de recuperar les ones cerebrals de manera sincronitzada, pot invertir temporalment els efectes de la pèrdua de memòria relacionada amb l'edat.

Aquells que al·leguen la seva edat com a causa de l'oblit de no haver baixat la bossa d'escombraries, s'arriscarien així a què la família els fiqui un casc ple d'elèctrodes i comenci a aplicar descàrregues elèctriques perquè no se'ls hi oblidi mai més.

En l'estadi actual de la recerca, l'aplicació de l'estimulació elèctrica és una tècnica molt més adequada per activar la memòria en persones d'edat avançada que no pas en el tractament de la mort cerebral (10)

Sobre la narcolepsia
Un vell conegut va confessar-me fa poc haver trobat una solució per evitar les descàrregues elèctriques que li estaven programant a casa. Aquesta solució està basada en pagar-li una farra mensual al metge de capçalera perquè et diagnostiqui una narcolèpsia (11).

La narcolèpsia és una malaltia d'origen neurològic desconegut, causada per la incapacitat cerebral de regular amb normalitat els cicles de son i que té com a resultat que els afectats puguin quedar adormits durant segons o minuts de forma involuntària en qualsevol moment del dia: no importa que estiguin parlant, escoltant una presentació a la feina, veient una tertúlia a la TV, etc.

Encara que els afectats hagin dormit bé durant la nit tenen les mateixes sensacions que experimenten molts estudiants universitaris a la fi d'una classe magistral: boirina mental, falta d'energia, cansament extrem, falta de concentració i ànim deprimit. Els episodis de son involuntari poden durar uns segons i els afectats no donar-se compte i reprendre amb tota normalitat enllà on ho van deixar abans de quedar ensopits.

Ara seriosament, et proposo trobar en la bibliografia que et passo les notícies originals. Espero que et les trobis tan interessants com jo les he trobat.

Que tinguis un bon diumenge!

  1. El paracetamol puede reducir la empatía hacia otros mientras se consume, Público, 13.04.2019
  2. Wikipedia: Misantropia
  3. Geoffrey R.O. Durso1 et al: Over-the-Counter Relief From Pains and Pleasures Alike: Acetaminophen Blunts Evaluation Sensitivity to Both Negative and Positive Stimuli, Department of Psychology, The Ohio State University. Psychological Science, Volume: 26 issue: 6, page(s): 750-758, 10.04.2015
  4. Ian Sample: Paracetamol may dull emotions as well as physical pain, new study shows, The Guardian, 14.04.2015
  5. Cécile Thibert: Pourquoi une surdose de paracétamol peut être mortelle, Le Figaro, 12.07.2018 || El paracetamol efervescente aumenta la presión arterial, Europa Press, 04.01.2016 || Les dangers méconnus du paracétamol, Europe 1, 05.03.2015
  6. Paracétamol, Santé Log
  7. Ibuprofène, kétoprofène: Les autorités alertent sur les risques de complications infectieuses, LCI, 20.04.2019
  8. Michael Greshko: Pig brains partially revived hours after death—what it means for people, National Geographic, 17.04.2019
  9. Niall Firth: Zapping the brain with electricity seems to improve memory in older people, MIT Technology Review, 09.04.2019
  10. Scary Movie 3, Brenda Funeral (Spanish Latino), Youtube, 20.02.2017
  11. ¿Qué es la narcolepsia? Síntomas, causas y cómo tratar la enfermedad, La Vanguardia, 21.04.2019

No comments: