Sunday, September 27, 2020

els embassaments i el nivell del mar


Fa un mes vaig llegir a Twitter un fil molt interessant publicat des del compte d'uns investigadors de la Universitat de Santiago (Xile): Antarctica.cl. Aquest fil ens resumeix un article publicat a finals del passat mes de juliol per un grup d'investigadors nord-americans (1):

La retenció d'enormes volums d'aigua als embassaments construïts arreu del món ha tingut com a resultat el descens del nivell mitjà del mar a mesura que s’han anat omplint els embassaments. Paradoxalment, també ha tingut com a resultat una elevació local del nivell del mar, a causa del pes de les masses d'aigua retingudes i la deformació de l'escorça terrestre que aquesta massa indueix.

Per estimar les fluctuacions espaciotemporals del nivell del mar, l'equip de recerca ha utilitzat un conjunt de dades històriques que inclou 6.329 embassaments construïts entre 1900 i 2011, així com les projeccions de la construcció de 3.565 nous embassaments que es preveu que s’omplin abans del 2040.

Encara que construcció dels nous embassaments mitigarà parcialment l'elevació del nivell mitjà del mar en ~ 0.3mm / any, això no és res d'altre que una fracció de les aportacions d'aigua que resultarà de la fosa dels pols i les glaceres. La tendència global a l'alça del nivell del mar es mantindrà doncs.

Segons els autors de l'estudi, les millors projeccions que hom utilitza actualment podrien fins i tot subestimar de gairebé un centímetre les previsions sobre l'elevació del nivell del mar, car no tenen en compte la construcció durant els propers 20 anys de nous embassaments
(2).

Els autors de l'estudi reconeixen que és difícil de pronosticar amb precisió l’empremta en el nivell del mar dels nous embassaments sense tenir en compte quina serà finalment la seva capacitat volumètrica. Tot i això, defenen que els seus càlculs demostren que, a les zones caracteritzades per una elevada densitat de construcció d’embassaments, hom pot esperar un augment local del nivell del mar.

Finalment, suggereixen que, abans de la retenció de grans volums d'aigua en zones tropicals de poca elevació, en particular al sud-est asiàtic i el sud-est del Brasil, s'hauria de realitzar una anàlisi dels seus efectes locals sobre el nivell del mar.



  1. William B. Hawley et al: A Spatially Variable Time Series of Sea Level Change Due to Artificial Water Impoundment, AGU Advancing Earth and Space Science, Volume8, Issue7, July 2020 (Nota: et pots baixar gratuïtament el PDF de l'article)
  2. Dic embassaments perquè els pantans, amics, malgrat el que diguin a TV3, són una altra cosa.

No comments: