Thursday, September 17, 2020

land use mapping


Passejant-me per les notes que tinc classificades al meu compte a Pocket (1) durant un vespre plujós del confinament, vaig trobar una joia oblidada a l'etiqueta que utilitzo per classificar els articles relacionats amb la cartografia.

La joia a què em referia és un mapa on dos grafistes de Bloomberg: Dave Merrill i Lauren Leatherby van resumir amb una simplicitat époustuflante una enorme massa d'informació sobre els usos del sòl dels USA.

Bloomberg va publicar aquest treball el 31 de juliol del 2018 (2) a un article on, junt amb la cartografia utilitzada per elaborar aquest mapa de síntesi, també pots trobar un resumit apartat destinat a la metodologia que van seguir els seus autors i les fonts que van consultar.

Que lluny queda aquell any on, abans de passar a elaborar la nostra primera cartografia automàtica amb l'ajuda d'un VT100 (3) i els mapes del SYMAP (4)  o l'àlgebra cartogràfica del MAP (4), vam haver de passar per la calculadora programable pel disseny dels mapes anamòrfics, el paper vegetal, els ròtrings, les fulles d'afaitar i els pantògrafs per transformar el resultat a l'escala demanada.

No era gens fàcil. I el que avui pot demanar unes poques hores de bona programació utilitzant potents llibreries, en aquell temps demanava molta paciència i dies de feina. Per l'anècdota, alguns encara recordem un tio que va intentar passar el treball de final de curs presentant una fotocòpia. Però millor no donar noms perquè, deixant de banda que està lleig, ha estat donant classes durant molts anys a una de les més prestigioses universitats del Vallès.


  1. Pocket: Home page, Wikipedia [en] [fr] [es] [ca]
  2. Dave Merrill i Lauren Leatherby: Here’s How America Uses Its Land, Bloomberg, 31.07.2018
  3. Wikipedia: VT100 [en] [fr] [es] [ca]
  4. Wikipedia: Geographic information system
  5. Wikipedia: Dana Tomlin

No comments: