Friday, September 4, 2020

my way

Frank Sinatra - My Way (Remastered 2008), Youtube, 12.12.2008

My way és un tema que va popularitzar Frank Sinatra arreu del món. El seu origen es troba en un tema francès: Comme d'habitude, que cantava un paio que molts francesos adoren: Claude François. Després va arribar Paul Anka, que va reprendre la música, va ficar-li la lletra que li va venir de gust, a fi que enganxés a l'anglès. Com el tema s'ho valia, li va proposar d'interpretar-lo a Frank Sinatra qui, després de fer el ronso, ho va fer i el va convertir en un èxit planetari, fins que va ser interpretada per Raphael i Isabel Pantoja (no és conya!).

Reprenem, Claude François treu un tema en 1967, Paul Anka fa una versió en 1969, que serà la base de la de Frank Sinatra del mateix any, que també serà la base de la que traurà Elvis Presley i una pila d'altres intèrprets, com ara els Gipsy Kings (oblidem-nos dels altres que he mencionat més amunt).

Pel camí, una versió de Sid Vicious de la que Nina Hagen va fer una versió en alemany, per variar, traduint-la com li va venir de gust. Si Jaime Morey també en va fer una, jo no l'he trobat. Ho sento molt, Hands.

Com mai no he pogut suportar veure a Sid Vicious en directe, et passo un vídeo amb un àudio mig decent que he trobat sobre la que, malgrat el seu intèrpret, és la versió que més m'ha enganxat.

Sid Vicious - My Way, Youtube, 04.10.2011

No comments: