Sunday, September 13, 2020

the decline of the flynn effect

Idiocracia - Introducción, YouTube, 25.05.2013


Sense entrar a parlar de política ni d'economia, fa molt temps que estic convençut que estem rodejats d'idiotes transmissors de mala bava i amb greus dèficits d'empatia. Fa gairebé uns anys en parlava a un article dedicat a un film premonitori de Mike Judge (1): Idiocracy (2) que ens presenta una teoria plausible sobre un procés de selecció natural del qual en resultaria una marcada degeneració de la capacitat intel·lectual de l'espècie. El vídeo amb què he obert aquest post resumeix aquests conceptes perfectament.

El maig del 2019, publicava un altre post on avançava temeràriament que la teoria de la imbecil·litat premonitòria del film de Mike Judge podria complementar-se amb els efectes combinats de la manca de reaccions emocionals i de capacitat d'empatia que provoca el consum immoderat de Paracetamol (3).

La idea d'associar el procés de selecció natural dels imbècils i els efectes perversos del Paracetamol era pura conya, clar. En fi, ho va ser fins el dia que, prenent un cafè amb un company de la feina, aquest em va parlar d'un article publicat a 20minutes.fr que no coneixia (4) i que parlava d'un estudi sobre el Quocient intel·lectual (QI) d'un grup de reclutes noruecs nascuts entre 1962 i 1991 que va tenir com a resultat que: si el QI havia augmentat 0,20 punts anuals entre el grup dels nascuts entre 1962 i 1975, hom observava una davallada anual de 0,33 punts entre els nascuts entre 1975 i 1991 (5).

Els resultats d'aquell estudi confirmaven amb les dades d'un grup nombrós les observacions que altres investigadors ja havien fet anteriorment amb grups més reduïts. També posaven en qüestió l'Efecte Flynn (6) que, resumit a cop de destral, establia que cada generació era més intel·ligent que l'anterior, estimant que des de 1938 la taxa de creixement del QI havia augmentat al voltant de 2 o 3 punts per dècada.

Entre les causes que podien explicar l'Efecte Flynn, alguns investigadors van ficar cullerada sense demostrar científicament gran cosa: una millor nutrició, una tendència cap a famílies més petites, una millor educació, una major complexitat en l'ambient, una millor cobertura sanitària ... però el cas és que el QI de la nostra espècie està disminuint des de fa anys en presència d'aquells factors. Què pot explicar doncs aquest descens?

Un any abans de la publicació de l'estudi dels investigadors noruecs, dos realitzadors francesos: Sylvie Gilman et Thierry de Lestrade van publicar un documental d'investigació a Arte TV: Demain, tous crétins? (7) on presentaven un grup d'investigadors d'arreu del món que defenien la idea que aquest fenomen estaria lligat a un desequilibri de la tiroide, provocat pels disruptors endocrins o pertorbadors hormonals que podem trobar en un munt d'aliments, productes d'higiene i neteja, envasos de plàstic, roba, mobles, i un llarg etcètera de productes (8). Un desequilibri hormonal que té un impacte molt negatiu en el desenvolupament del cervell, molt especialment durant els períodes de gestació i de creixement.

Una cosa és que hagi sigut des de sempre molt escèptic amb l'Efecte Flynn (veure nota al peu de l'article) i una altra cosa que nio pugui amagar la meva preocupació pels disruptors endocrins o pertorbadors hormonals que podem trobar per tot arreu. Es per això que crec que val la pena donar-li un cop d'ull a la reposició del reportatge: Demain, tous crétins? que Arte TV ha programat pel proper diumenge 20.09.2020 a les 07:15 (9). Si l'horari no et va bé, pots veure'l amb vídeo a la carta, comprar el DVD o pagar els 3 euros que costa veure'l en streaming. Personalment, te'l recomano.

Demain, tous crétins ? from YUZU Productions on Vimeo


T'he de confessar que el meu escepticisme sobre l'Efecte Flynn ve de llarg. Mai no m'he cregut que la gent de la meva generació fos més intel·ligent que la de les generacions que ens van precedir. Si penses en personatges com James Clerk Maxwell, Nikola Tesla o Albert Einstein i recordes que als 1980's grups com Spandau Ballet o Duran Duran eren èxits en vendes, segur que entens el que vull dir. Per no parlar de modes, films o sèries de TV d'una època en la que s'afirmava que el QI seguia creixent i que avui se'm travessen a la gola. Per no remuntar-me en el temps pensant en les obres d'enginyeria que es van fer en la època romana: vies, aqüeductes, ponts ... realitzats amb una precisió admirable, si tenim en compte els aparells de mesura i el sistema de numeració que utilitzaven pels seus càlculs, per no parlar de la maquinària. Qui podria ni aproximar-se avui en dia a la qualitat d'aquelles obres amb les eines que ells tenien? Qui pot afirmar seriosament que cap de les construccions que es fan avui en dia resistirà el temps que aquelles van resistir?

  1. Wikipedia: Mike Judge [en] [fr] [es] [ca]
  2. Veure Paleofuture, publicat en aquest blog el 06.09.2016
  3. Veure Sobre el funcionament del cervell, publicat en aquest blog el 19.05.2019
  4. «Effet Flynn»: Le QI des générations nées après 1975 baisse, notre environnement culturel en cause, 20minutes.fr, 13.06.2018
  5. Bernt Bratsberg and Ole Rogeberg: Flynn effect and its reversal are both environmentally caused, PNAS June 26, 2018 115 (26) 6674-6678; first published June 11, 2018 https://doi.org/10.1073/pnas.1718793115
  6. Wikipedia: Flynn Efect [en] [fr] [es] [ca]
  7. Sylvie Gilman et Thierry de Lestrade: Demain, tous crétins? Coproduction Yuzu Productions, CNRS, Arte France. 2017, avec la participation de LCP - Assemblée Nationale, Diffusion sur ARTE : le 11 novembre 2017 || Home page
  8. Disruptors endocrins, una contaminació invisible, a "Quèquicom", CCMA, 05.06.2018
  9. Demain, tous crétins ? Arte TV

No comments: