Tuesday, September 29, 2020

l'inventari de les glaceres suïsses

Le réseau des relevés glaciologiques suisse (GLAMOS)

La xarxa de mesures glaciològiques de Suïssa (GLAMOS) té com objectiu l’estudi a llarg termini dels canvis en les glaceres dels Alps suïssos.

Cada any es mesura la variació de la longitud de les llengües de més d’un centenar de glaceres suïsses. Aquestes lectures proporcionen una visió general dels canvis a llarg termini. També es calcula el balanç de la seva massa amb mesures que es realitzen a finals de l’hivern i a la tardor, així com els moviments superficials d’algunes glaceres. Utilitzant dades de l'Office Fédéral de Topographie, també es determina l’evolució del volum del gel d’un nombre més gran de glaceres, per intervals de 5 a 10 anys.

Les dades de GLAMOS són de lliure accés, es poden descarregar directament des de la pàgina web i es poden utilitzar amb finalitats científiques i no comercials, sempre que la font estigui mencionada correctament.

Abans però, et proposo de navegar per la pàgina i donar un cop d'ull a les dades i a les gràfiques de més de 150 glaceres. Deixant de banda que tots sabem que, globalment, les glaceres dels Alps estan en regressió a causa de l'impacte del canvi climàtic, aquesta evolució no es presenta de la mateixa manera en el temps a totes les glaceres. Francament, val la pena donar-li un cop d'ull a les gràfiques de cadascuna d'elles.

No comments: