Monday, December 28, 2020

fred astaire era català

Fred Astaire and Ginger Rogers dance to Parov Stelar, Youtube, 18.01.2013

Probablement has sentit parlar dels treballs de l'Institut Nova Història (INH), dirigit per Jordi Bilbeny qui, segons VilaWeb, seria un dels "intel·lectuals" més controvertits del país (1) pel fet d'haver dirigit una sèrie d'investigacions remarcables que defensa haver demostrat científicament que el Cid, santa Teresa de Jesús, Cristòfor Colom, Marco Polo, Hernán Cortés, Velázquez, Leonardo da Vinci, Cervantes i Shakespeare (que en realitat eren el mateix autor!) eren catalans (2).

Avui m'agradaria compartir amb tu una nova descoberta de l'INH: Fred Astaire era descendent en línia directa del rei Pere el Cerimoniós.

Aquesta història va començar amb el casament en segones núpcies del rei amb la princesa Elionor de Portugal (4), pocs mesos després de la mort la primera esposa del monarca, Maria de Navarra. Els historiadors dels dominicals i tertúlies vàries diuen que els valencians es van empipar molt pel fet que els vaixells que portaven a Elionor des de Portugal a Catalunya no s'aturessin a València, per a la seva presentació. I com el mateix va passar amb els aragonesos, tots plegats es van revoltar contra el rei.

Altres historiadors deixen de banda aquells arguments propis de la revista Hola!, i es refereixen a aquella revolta el nom de: Guerra de la Unió (5),  afirmant que va començar quan, després d'un seguit de males collites, les classes populars, es van revoltar contra el rei a causa de les càrregues fiscals que patien pel finançament de les campanyes del seu expansionisme militar.

Com gairebé sempre que a València es revoltaven contra el rei, els catalans van trobar altres hobbies als quals dedicar-se. Això va permetre al rei comprar-se un exèrcit per desplaçar-se als territoris controlats pels revoltats i explicar-los, en viu i en directe, quina era la seva política de passar-se per l'arc de triomf els furs, recaptar impostos per seguir amb la colonització del Vietnam català que era Sardenya, i seguir amb l'expansió imperialista a la Mediterrània. El rei també tenia pensat explicar com parlarien en el futur d'aquesta acció política els historiadors de dretes i d'esquerres: fins i tot els antiimperialistes! Accessòriament, seguint les tradicions, la idea també era passar per l'espasa uns quants revoltats i apropiar-se dels seus béns, clar.

Aquell exèrcit, pagat amb els diners del dot de la reina, va ser conegut amb el nom de la Fraternitat reialista o Lliga monàrquica (6). Probablement els revoltats també el coneguessin amb el nom de la Lliga dels Cagabandúrries. Un nom que quedaria justificat quan, al primer enfrontament amb els revoltats, els mercenaris del rei van fugir deixant que els revoltats capturessin el Cerimoniós i Elionor el gener del 1348 a Sagunt, des d'on van ser traslladats en captiveri al palau del Real de València.

Ja a palau, després de setmanes de captiveri, i mentre esperaven que els seus fidels afluixessin la mosca  del seu rescat, una multitud de quatre-cents revoltats va assaltar el palau la nit del diumenge 6 d’abril de 1348, va traure els reis del llit i els va obligar a ballar les cançons satíriques entonades per un barber cantaire anomenat Gonçalbo de Roda (7).

Una de les grans descobertes de l'INH va ser la d'un vell vídeo d'aquella època al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, un vídeo que els investigadors de l'INH van poder certificar que datava del 1348. L'equip d'investigadors de l'INH va poder confirmar que aquell vídeo presentava al Cerimoniós i a Elionor ballant davant el poble una de les melodies creades per Gonçalbo de Roda.

Gràcies a la inestimable col·laboració dels tècnics del prestigiós laboratori independent del Castell Monestir de Sant Miquel d'Escornalbou, les imatges d'aquell vídeo es van passar per un programa de reconeixement facial i es van poder comparar amb les del crani del Cerimoniós descobert a l'Arc del costat de l'Evangeli (esquerre), a l'Altar Major del Monestir de Santa Maria de Poblet.

Aquesta és la historia del procés científic que va permetre a l'INH determinar sense cap mena de dubte que Fred Astaire és descendent per línia directa del Cerimoniós. Un fet confirmat per la gran ressemblança que hom pot identificar entre la manera de ballar de la star de Hollywood i la del vell vídeo del Cerimoniós.

Segons fonts ben informades, Jordi Bilbeny ja hauria contactat a TV3 per vendre els drets d'emissió d'un documental a la imatge del de Desmuntant Leonardo (8). 


  1. Sebastià Bennasar: Jordi Bilbeny: ‘Amaguen la data del naixement de Colom perquè demostra que era català’, Vilaweb, 22.04.2017
  2. Josep Playà: Los expertos alertan contra los ‘fakes’ de Nova Història, La Vanguardia, 21.02.2020
  3. Wikipedia: Pere el Cerimoniós
  4. Wikipedia: Elionor de Portugal
  5. Wikipedia: Guerra de la Unió 
  6. Wikipedia: Fraternitat Reialista
  7. Wikipedia: Gonçalbo de Roda
  8. Desmuntant Leonardo, TV3 a la Carta, 05.11.2015 || Jordi Bilbeny: "Leonardo da Vinci pudo ser un hijo perdido de la casa real catalana", La Vanguardia, 19.08.2014

No comments: