Sunday, December 6, 2020

venim del nord, tornem del sud (10)

Sergi Tarín, Vicent Peris i Esther Albert - Moriscos, els valencians oblidats, InfoTV, Youtube, 16.04.2013 (1)

Avui m'agradaria compartir amb tu tres documentals sobre l'expulsió dels moriscos que resumeixen força bé tot allò que hem anat veient sobre aquest tema al llarg dels articles de la sèrie. No tens per què veure'ls tots el mateix dia. Però sí que et proposo veure'ls en l'ordre en què te'ls presento en aquest article. Quan els vegis, entendràs per què.

Aquests documentals et presenten molts dels fets que ja hem vist al llarg d'aquesta sèrie d'articles. Com ara l'explotació brutal de la població autòctona de confessió musulmana per la noblesa d'origen català. L'odi al moro i la conversió forçada al cristianisme sota la pressió dels revoltats que lluitaven contra la noblesa amb l'objectiu d'una Germania Universal (2). O la violència inhumana exercida per les tropes imperials vingudes d'Itàlia vers aquells que es resistiren a la seva expulsió.

També veuràs fets que no he mencionat gairebé als articles de la sèrie. Com ara, qui va pagar la logística impressionant que es va ficar dempeus per l'expulsió al nord de l'Africa de la població  autòctona de confessió musulmana. O qui era l'arquebisbe de València, Sant Joan de Ribera, de qui els 'divulgadores de mitos' no ens han dit gran cosa: ni sobre el seu paper en la repressió contra el protestantisme naixent a Badajoz, ni sobre el seu rol com arquitecte de la solució final que va acabar amb l'expulsió de la població autòctona de confessió musulmana (3). O quin era l'origen d'alguns dels colons que van repoblar els pobles abandonats.

Josep V. Montesinos - De terra endins, de mar enllà. Programa Dossiers, Canal 9, 22.09.2009, Youtube, 06.10.2013 (4)

Potser el més interessant dels tres documentals sigui veure on es van establir els moriscos i quin és el sentiment d'identitat dels seus descendents. Personalment, trobo encara molt més interessant desmuntar els segles de mentides dels 'divulgadores de mitos', que ens han presentant l'origen àrab de moltes tècniques de construcció, d'arquitectura i de producció agrícola que van veure la llum a Al-Àndalus, o van ser desenvolupades amb un nivell tècnic que no es coneixia arreu de l'Islam pels andalusins, que la van difondre posteriorment als països que els van acollir després de la seva expulsió.

Arte TV: La part espagnole de la Tunisie,
Quand la Tunisie accueillait les réfugiés espagnols
, Youtube (5) (6)


Altres lectures recomanades:
Altres articles publicats d'aquesta sèrie
  1. Sergi Tarín, Vicent Peris i Esther Albert - Moriscos, els valencians oblidats, InfoTV, 2009: TV3 A la Carta | CCMA | DVD
  2. Wikipedia: Revolta de les Germanies
  3. Wikipedia: Juan de Ribera
  4. Josep V. Montesinos - De terra endins, de mar enllà. Programa Dossiers, Canal 9, 22.09.2009
  5. Feriel Ben Mahmoud: Quand la Tunisie accueillait les réfugiés espagnols, Arte-TV, 15.11.2018
  6. Feriel Ben Mahmoud: AfriCultures

No comments: