Thursday, February 21, 2019

the carbon capture through massive restoration of world’s forests

source: jplenio in pixabay

Malgrat haver publicat en aquest bloc alguns articles sobre diverses estratègies orientades a la captura del CO2 (1) (2) (3), sempre he cregut que la manera més racional, més ràpida, més sostenible i també la més econòmica de reduir les emissions de l'atmosfera era tornar a portar el carboni al lloc d'on havia sortit.

Thomas Crowther (4), jove professor britànic de a ETH Zürich (5) i fundador del laboratori que porta el seu nom: Crowther Lab (6) defensava a una entrevista a The Independent (7) que "els arbres són la nostra arma més poderosa en la lluita contra el canvi climàtic". Crowther afirma que al món hi ha espai per plantar 1,2 bilions de nous arbres i que aquests tindrien un impacte molt més gran en el medi ambient que la construcció de turbines eòliques o l'adopció de dietes vegetarianes. Actualment hi ha al món uns 3 bilions d'arbres que capturen l'equivalent de 400 gigatones de carboni. Si, segons Crowther, afegíssim 1,2 bilions de nous arbres, es podrien capturar centenars de gigatones suplementaries, l'equivalent a 10 anys d'emissions.

Fa poc la NASA ens deia que el nostre planeta és avui més verd del que ho era fa 20 anys (8): en particular la Xina i l'Índia. Al continent africà: a escala reduïda a Egipte (9) i a més gran escala gràcies al projecte The Great Green Wall (10), però també a Suïssa i, en general, a la zona boreal la superfície forestal està augmentant (11) (12) i, amb ella, la capacitat de capturar el carboni de l'atmosfera.

BBC News: Why is Africa building a Great Green Wall?, Youtube, 26.09.2017

Plantar més d'un bilió d'arbres pot semblar un esforç tècnic i econòmic brutal, però no impossible. Fa uns dies et presentava l'exemple xinès del Saihanba National Forest Park (cf. 8). Avui et proposo visionar el vídeo de la BBC que tens al damunt. Veuràs que, a la regió del Sahel, les plantacions d'arbres lligades a The Great Green Wall, no solament semblen tenir un gran impacte ambiental, sinó que estan transformant la vida de milions de persones. També que, a Austràlia ha començat un programa per la plantació de milions d'arbres per a combatre el canvi climàtic: un projecte que durarà fins a l'any 2050 i que, segons les estimacions del govern, eliminarà 18 milions de tones de gasos d'efecte hivernacle per any (13).

No tinc suficient informació per a donar la meva opinió sobre si es poden considerar com factibles tècniques com les proposades per la sembra d'arbres amb drons en zones de difícil accés (14). Però davant de projectes d'aquesta magnitud estic segur que els enginyers i la iniciativa privada farien el necessari per dissenyar aparells que reduïssin els costs de la reforestació massiva del planeta.

Aquest problema té moltes solucions i jo també crec que, sense excloure'n d'altres, la reforestació és la millor de les solucions: la més racional, la més ràpida, la més sostenible i la més econòmica. 


  1. Carbon capture and desert irrigation publicat en aquest blog el 04.06.2014
  2. Turning CO2 gas into rock, publicat en aquest blog el 30.05.2017
  3. Carbon capture and storage, publicat en aquest blog el 19.03.2018
  4. Wikipedia: Thomas Crowther
  5. Wikipedia: ETH Zürich
  6. Crowther Lab: Home page
  7. Josh Gabbatiss: Massive restoration of world’s forests would cancel out a decade of CO2 emissions, analysis suggests, The Independent, 18.02.2018
  8. World is a greener place than it was 20 years ago, publicat en aquest blog el 13.02.2019
  9. Egypt: the amazing forest in the desert, publicat en aquest blog el 26.09.2016
  10. The Great Green Wall: Home page
  11. Creixement dels boscos boreals, publicat en aquest blog el 23.10.2016
  12. Esprit Smith: The Arctic carbon cycle is speeding up, study reports, NASA, 06.08.2018
  13. Jon Christian: Australia Is Planting a Billion Trees to Fight Climate Change, Futurism, 18.02.2019
  14. Kristin Houser: Swarms of drones can now plant trees in areas devastated by fires, Futurism, 27.11.2018

No comments: