Tuesday, February 20, 2024

energies renovables i producció distribuïda

Le Monde - Le phénomène El Niño va-t-il aggraver le réchauffement climatique ?, YouTube, 06.08.2023

Si no estàs familiaritzat amb la llengua del vídeo, recorda d'activar els subtítols seleccionant la teva llengua de preferència.
Les energies fòssils i nuclear ens han permès aïllar-nos durant molts anys del clima i preocupar-nos solament d'una eventual manca d'energia en funció de la situació política a l'Orient Mitjà o dels eventuals accidents dels reactors nuclears.

Una de les coses que més em preocupa de com s'està duent endavant la transició energètica és que estem deixant progressivament les fonts d'energia que van provocar el canvi climàtic i estem passant a la producció massiva d'electricitat eòlica i fotovoltaica sense anticipar el risc que comporta la seva estreta associació amb el clima o, si ho prefereixes, amb el canvi climàtic.

La possibilitat de futures interrupcions en el subministrament d'electricitat no sorprendran aquells que ja tenen la dissort de viure a una certa distància de les zones metropolitanes: en realitat, les coneixen ja des d'abans que es fessin sentir els efectes de la transició energètica. Per a tots aquells que no les han viscut encara amb regularitat, podria ser interessant fer pinya amb aquells que ja les coneixen i començar a reflexionar en termes de sobirania energètica.

Branchés : De la voiture vers la maison, RTS - Formats Courts, 17.02.2024

Una sobirania energètica que començaria a casa de cadascun. Per exemple, produint in situ l'electricitat, i acumulant-la a bateries domèstiques, o emmagatzemant pèl·lets que serien utilitzats com a combustible de calderes que alimentarien en aigua calenta la calefacció o l'aigua sanitària. Hi ha un llarg etcètera de possibilitats que avui deixaré de banda.

Deixa'm donar-te un parell d'exemples dels problemes en la producció d'electricitat renovable que hom va viure en 2023 i que estan estretament lligats a un fenomen climatològic periòdic del qual, com has vist al vídeo amb què he obert el post d'avui, hom sap molt menys del que s'acostuma a dir: El Niño, també conegut per l'abreviació ENSO, de l'anglès de El Niño-Southern Oscillation (1).
Photo de Harry Cunningham @harry.digital

Segurament estarem d'acord si et dic que em sembla lògic construir parcs eòlics enllà on hi ha més vent, instal·lant enormes turbines eòliques amb la finalitat d'obtenir la màxima producció amb un cost reduït. També podem considerar normal que, quan el vent no bufa amb prou força als indrets on estan implantats aquests parcs, no arribi a moure les enormes pales d'aquells aerogeneradors, baixi la producció d'electricitat i, a causa la llei de l'oferta i la demanda, s'apugi el preu de l'electricitat. Això és exactament el que va passar durant els vuit primers mesos del 2023, a causa d'unes velocitats del vent inusualment baixes causades pel fenomen d'El Niño, que van fer que la generació eòlica dels Estats Units baixés més d'un 4,5% (2).
Photo de Pixabay

Segurament també estarem d'acord si et dic que em sembla lògic construir parcs solars enllà on hi ha més insolació i també suficient espai per optimitzar la producció d'energia solar gràcies a la instal·lació de milers de panells solars, amb la finalitat d'obtenir la màxima producció amb un cost reduït. Ara bé, quan ens trobem davant d'una situació meteorològica caracteritzada per una inestabilitat que provoca baixes pressions i l'acumulació de núvols, també podem estar d'acord en el fet que els parcs solars que es troben implicats reben una insolació inferior a la mitjana habitual, i en què aquesta disminució es tradueix en una producció elèctrica inferior a l'habitual que, quan es compensa amb la crema d'hidrocarburs, es tradueix en una pujada dels preus i de les emissions. Aquesta és la situació observada a finals del mes de novembre del 2023 a la costa occidental dels Estats Units (3).
El Niño escalfa l'aigua de l'oceà Pacífic oriental tropical, i provoca un corrent que dona lloc a un augment dels núvols al sud i el centre dels Estats Units. Durant els hiverns d'El Niño, grans àrees dels Estats Units continentals tenen tendència a experimentar una irradiància reduïda. Califòrnia, el sud-oest, el mig oest, el sud-est, i Mèxic en particular, tenen condicions més ennuvolades en comparació amb la mitjana. Per contra, grans àrees del nord-oest del Pacífic i el Canadà tendeixen a rebre una irradiació superior a la mitjana.
Hybrid Wind and Solar Electric Systems, U.S. Department of Energy

I ara deixa'm donar-te un exemple. Probablement també estarem d'acord si et dic que l'actual potencia de càlcul que tenim en les eines informàtiques que utilitzem cada dia té més a veure amb una informàtica distribuïda -milers d'ordinadors en xarxa a un DataCenter connectat amb desenes o milers d'altres DataCenters- que no pas en disposar d'enormes superordinadors.

Si estem d'acord en tot el que t'acabo d'exposar, potser també ho estarem si et dic que el concepte de la infografia del departament d'energia dels USA que pots trobar amunt seria una bona idea si l'apliquéssim tant en residències aïllades com als edificis de les nostres ciutats, fent part d'una xarxa elèctrica distribuïda que podria ser gestionada per empreses públiques regionals o municipals.

Sense posar en qüestió la construcció dels grans parcs solars i eòlics, estic convençut que la idea que podem trobar a la infografia del departament d'energia dels USA seria un bon complement per la seguretat de la xarxa elèctrica.

Deixa'm afegir que no tinc res en contra de la idea d'incloure un generador si admetem que aquest només seria una eina auxiliar destinada a cremar biocombustible (o biogàs) quan la producció elèctrica generada per les turbines eòliques o les plaques solars no fos suficient per a les necessitats domèstiques. En realitat però, les declinacions que hom podria aplicar al disseny de la infografia són molt grans.

El disseny d'una xarxa distribuïda per assegurar l'aprovisionament en electricitat durant els fenòmens climàtics més extrems, però també destinada a assegurar la sobirania energètica són una necessitat i hauria de començar a ser estudiada i legislada quan abans millor.


  1. Wikipedia: El Niño [en] [fr] [es] [ca]
  2. Gavin Maguire: US wind power generation breaks out of summer doldrums, Reuters, 08.09.2023
  3. U.S. solar has less thanks to give, as El Niño pattern develops, PV Magazine, 24.11.2023

No comments: