Sunday, February 18, 2024

velocitat de la llum i expansió de l'univers



UnvrsoRecondito (1) és un altre dels comptes de Twitter que segueixo quan trobo el temps de fer-ho.

El post que avui comparteixo amb tu està lligat a un fil publicat a Twitter el 30.01.2024 que comença amb la pregunta que pots veure a l'extracte. Un nou post publicat a Twitter el 13.02.2024 ens presenta una imatge animada que respon a aquesta pregunta.


Seguidament, el tweet amb que he obert el post d'avui, ens parla de les unitats que hom utilitza per a la mesura de les distàncies en astronomia: any llum, parsec ... Seguint els posts que componen aquest fil, arribem a uns que no sé si et sorprendran:
Quan diem que la galàxia Andròmeda es troba a 2,5 milions d'anys llum de nosaltres, entenem que, per arribar-hi viatjant a la velocitat de la llum, trigaríem 2,5 milions d'anys.

En realitat, això vol dir que la llum que avui veiem d'Andròmeda va trigar 2,5 milions d'anys en arribar. Altrament dit, quan arribem a veure Andròmeda, la veiem tal com era fa 2,5 milions d'anys.

Hi ha però un factor del qual hom oblida sovint de parlar: l'Univers s'expandeix. És a dir, mentre la llum d'Andròmeda viatja en la nostra direcció, Andròmeda s'està allunyant de nosaltres. Així, quan la seva llum ens arriba, Andròmeda fa temps que ja no es troba al lloc on era quan la seva llum va partir cap a nosaltres.
M'agradaria molt que aquest resum de la primera part del fil t'hagi semblat prou interessant per seguir llegint-lo i trobar en aquest un munt d'informacions molt interessants. Unes informacions que pots retrobar desenvolupades al vídeo amb què tanco el post d'avui.
Si tens problemes de comprensió de la llengua del vídeo, recorda d'activar els subtítols seleccionant la teva llengua de preferència.
Balade Mentale: L'univers est-il infini ? YouTube, 09.05.2021


  1. Universo Recóndito: Twitter || YouTube || TikTok || Instagram

No comments: