Thursday, February 8, 2024

quan els ànecs substitueixen els pesticides



El vídeo amb quiè he obert el post d'avui ens mostra algunes explotacions d'arròs a Tailàndia -3r exportador d'arròs del món- i com utilitzen els ànecs per eliminar les bestioles i les males herbes que infecten els camps on es cultiva aquest cereal, estalviant l'adquisició de productes químics i engreixant uns ànecs que els seus propietaris s'estalvien d'alimentar a les granges mentre ho fan als camps i transformant les deposicions en un adob que enriquirà els seus sols.
Si tens problemes de comprensió amb la llengua del vídeo, recorda d'activar els subtítols  seleccionant la teva llengua de preferència.
Com pots veure al vídeo, 10.000 ànecs poden netejar en una setmana unes 70 Hes, abans de tornar a pujar als camions i desplaçar-se a una nova explotació agrària on repetiran la mateixa feina, al llarg d'una campanya que durarà cinc mesos.

Office du Tourisme de Thaïlande: Thaïlande - quand les canards remplacent les pesticides (France 2), YouTube, 12.10.2021

Alguns usuaris van escriure als comentaris del vídeo publicat a Twitter que, a França, a la zona de la Camargue (1) també hi havia un agricultor que feia anys que seguia aquesta pràctica. L'explotació agrària a la qual feien al·lusió és el Mas neuf de la Motte, també coneguda amb el nom de Canard des Rizières (2), i es troba a 17 min. del centre d'Arles i a 40 min. del centre de Nimes. Pots visitar-la des del mes de juny fins a finals d'agost (3).

Pierre Girard: Riz bio - les canards remplacent les pesticides, YouTube, 12.11.2021

Un apunt final lligat a quelcom que m'empipa molt de l'agroecologia és que, en molts casos (segurament no tots), els productes recollits seguint aquesta pràctica semblen estar reservats només a aquells clients que es poden permetre pagar uns preus exorbitants. M'estic referint als preus que he vist a la botiga en línia de Canard des Rizières (4) i als preus a què pots trobar aquest producte a les botigues de distribució (5). Molt alts si el compares amb els preus d'altres arrossos de producció biològica.

Malgrat tot, també he de dir que Bernard Poujol, i aquells que han decidit seguir-lo, estan obrint un camí molt encoratjador.

Neo TV - Arles : ce riziculteur s’aide de canards pour désherber ses rizières, DailyMotion, 2023


  1. Wikipedia: Camargue [en] [fr] [es] [ca]
  2. Mas neuf de la Motte (Canard des Rizières): Home page
  3. Mas neuf de la Motte (Canard des Rizières): Visites
  4. Mas neuf de la Motte (Canard des Rizières): Boutique Officielle Canard des Rizières Riz Bio
  5. Riz long semi-complet BIO 1 kg - Canard des rizières, Je mange Français

No comments: