Tuesday, February 27, 2024

old maps online

Richard Byrne - How to find old maps online, YouTube, 12.05.2017


Avui m'agradaria proposar-te que descobrim junts un d'aquells llocs Web que fan somniar els apassionats de la cartografia: OldMapsOnline (1). Un lloc Web que, segons els seus autors, té com a missió donar als mapes antics una nova vida a Internet, mitjançant la creació d'un catàleg de cerca que permet als visitants explorar i descobrir la bellesa dels mapes històrics que representen un lloc geogràfic del seu interès.

Però abans d'anar més lluny, et proposo veure el vídeo amb què he obert el post d'avui.
Recorda d'activar els subtítols del vídeo si tens problemes de comprensió de la llengua anglesa seleccionant la teva llengua de preferència.
El projecte OldMapsOnline es va desenvolupar a partir d'una col·laboració entre una empresa suïssa: Klokan Technologies GmbH (2) i la University of Portsmouth (UK). Des del gener de 2013, el projecte ha estat millorat i mantingut per voluntaris i l'equip de Klokan Technologies GmbH en el seu temps lliure.
Deixa'm dir-te un parell de coses sobre Klokan Technologies GmbH. Aquesta companyia, que té la seva seu a Unterägeri (Zug, Schweiz), està especialitzada en la publicació de mapes en línia i aplicacions de programari de codi obert. Pots veure alguns dels seus projectes a la pestanya de projectes del seu lloc Web, i la seva evolució en aquest enllaç (2).

Personalment, dos dels que més m'han impressionat són el Roman Empire Vector Map i l'OpenMapTiles Satellite: Satellite and Aerial Maps: Dates and resolutions. Mou-te amb el botó del ratolí enfonsat i fes ampliacions de les imatges amb la roda i veuràs a què em refereixo.
Cartografia Canarias - Recursos cartográficos, Old Maps Online, YouTube, 11.05.2020

Què et sembla si comencem per buscar tota la cartografia antiga recollida pel catàleg d'OldMapsOnline?
Podem començar seleccionant la pestanya 'Search' i entrant el nom d'un lloc qualsevol, per exemple: Parets del Vallès. A la columna de la dreta podràs veure el que tenen al catàleg.

Si punxes un dels mapes, per exemple el Mapa planimètric de Parets del Vallès a 1:25000 i punxes l'opció de veure aquest mapa, tindràs accés a la seva imatge, a la seva fitxa tècnica i el lloc on pots trobar l'original.

A l'opció 'Timeline' que tens a la part superior de la pàgina pots demanar que et mostri els mapes anteriors o posteriors a una data precisa, o una franja temporal.

A l'opció 'Attributes' també pots demanar-li que només et mostri els mapes d'un autor o d'una escala o una franja d'escales. Tan sols això, ja és al·lucinant. Però, espera! No marxis, perquè hi ha més.

Ara seleccionarem la pestanya 'Compare' torna a entrar el nom de: Parets del Vallès. Selecciona a la columna de la dreta dos o més mapes antics (si no en veus, desenvolupa el catàleg All Maps), i els desplaces a la columna més a l'esquerra per a comparar-los amb la cartografia actual. Senzillament impressionant!
@NaoCasanova publicava el 08.10.2023 un vídeo a Twitter que resumeix més que bé tota la brasa que t'he donat abans:



  1. Old Maps Online: Home Page
  2. Klokan Technologies GmbH: Home page

No comments: