Thursday, February 22, 2024

llamps latents i incendis forestals



En maig del 2023, el compte @ciencia__infusa publicava a Twitter un vídeo espectacular d'un fenomen que hom coneix amb el nom de llamp latent (es. rayo durmiente).

El fenomen dels llamps latents es produeix quan un llamp cau sobre un arbre durant una tempesta seca. El llamp penetra a la copa de l'arbre i es comença a difondre seguint un camí similar a un fractal pel seu tronc, estenent-se fins i tot les arrels més grans sota terra, que poden arribar a assolir temperatures molt elevades. A causa de la humitat i el poc oxigen que hi ha a l'interior del tronc, comença una combustió molt lenta, similar al fenomen del backdraft (1) en els incendis dels edificis.
El backdraft és una explosió que arriba quan s'introdueix oxigen a un recinte tancat ple de gasos calents. Quan l'incendi consumeix tot l'oxigen de l'habitació, les flames visibles desapareixen. Els materials entren en una combustió latent, i els gasos inflamables s'acumulen per tota l'habitació. La temperatura i la pressió augmenten, i els gasos s'expandeixen pressionant portes i finestres (…). Si s'obre una via d'entrada d'oxigen, el combustible vaporitzat es transforma en flames, i els gasos de pressió exploten per aquesta via d'entrada resultant una gran bola de foc (2).
A causa de la manca d'oxigen a l'interior, aquesta combustió lenta i sense flama, inapreciable des de l'exterior, pot durar fins a dos o tres dies. Però quan una petita quantitat d'oxigen entra al tronc, sorgeix la flama i l'arbre comença a cremar, podent provocar seriosos incendis forestals.


Aquest fenomen podria trobar-se darrera d'alguns dels incendis forestals de l'estiu del 2018, com el de Llutxent, a València. O els de l'estiu del 2021 a Extremadura (3). O els de l'estiu del 2022 a Laspuña, a Huesca; el d'Olcau, a València i molts dels incendis que va patir Galiza (4). Probablement, també els de Castellar de la Ribera, i el de Lladurs, a Catalunya.

La 2 - El impacto de los rayos sobre los árboles - Meteorología con José Miguel Viñas - Órbita Laika, YouTube, 11.10.2022


  1. Wikipedia: Backdraft [en] [fr] [es] [ca]
  2. Jorge Jiménez Alcaide: Estudio del comportamiento explosivo del fuego en incendios forestales, Trabajo final de grado en Ingeniería Forestal y del medio natural, Curso académico 2019/2020, Escuela Técnica Superior en Ingeniería Agronómica y del Medio Natural, Universitat Politècnica de València
  3. Juan Ramón Rivera: Los rayos latentes: el peligro del fuego que se alimenta dentro de los árboles, Canal Extremadura, 02.09.2021
  4. ¿Qué son los rayos latentes?, Los40, 14.09.2022

No comments: