Sunday, February 4, 2024

switzerland - master keys

@infosuiza La llave🔑 magica🪄 de Suiza 🇨🇭#suiza🇨🇭 #españolesensuiza🇪🇸🇨🇭 #latinosensuiza #llavemagica #puertasqueseabren #vivirensuiza #infosuiza #cosasdesuiza #viajarasuiza ♬ sonido original - 🇨🇭R U S L A N🇨🇭


El passat mes de desembre, el meu cosí Jordi va dir-me que havia vist a TikTok el vídeo amb què he obert el post d'avui. I va demanar-me si el que deia el seu autor era realment veritat.

Fa més de 30 anys que visc a Suïssa, he viscut a 4 apartaments diferents i no he conegut cap altre sistema que aquest, fabricat originalment per l'empresa dormakaba Suisse SA (1), que té la seva seu a Le Mont-sur-Lausanne.

A tots els edificis on he viscut, la mateixa clau m'ha servit per obrir la porta del carrer, la del garatge, la de les caves, o l'accés a diferents serveis de l'edifici: bugaderia, reciclatge, sales tècniques (calderes i aigua, electricitat i cable), pàrquing de bicicletes, accés al refugi nuclear, etc. I naturalment, la porta del meu apartament. En general, els propietaris tenen accés a totes les parts comunes de l'edifici i els llogaters a la majoria d'elles. Però l'accés als apartaments i les caves tenen un accés reservat, com és natural.

Cada clau està lligada a unes autoritzacions d'accés definides en un pla de seguretat de l'edifici: el nombre de combinacions de les perforacions i les dents de la clau és tan gran que és molt difícil poder obrir una porta sense tenir la bona clau. No diré impossible, perquè en aquest món hi ha gent que se les sap totes, però gairebé.

Abans de continuar xerrant sobre el vídeo de TikTok amb què he obert el post d'avui, deixa'm proposar-te veure un altre que ve a dir el mateix, però amb menys entusiasme i amb un parell d'informacions més precises.
Recorda d'activar els subtítols del vídeo si tens problemes de comprensió de la llengua anglesa seleccionant la teva llengua de preferència.
dormakaba TV - Qu'est-ce qu'un système de femeture? - Cylindre mécanique dormakaba, YouTube, 10.10.2018

Tornant al vídeo de TikTok, el seu autor ens diu que, si perds una d'aquestes claus, fer un duplicat et pot costar entre 500 i 1000 CHF (el dia que vaig escriure aquest article 1 CHF equivalia a 1,07 EUR). El catàleg de cilindres de KABA és molt extens, no soc serraller i no tinc ni idea de quins són els models de cilindres que han instal·lat a l'edifici on viu aquest senyor.

Tot el que puc dir és que, a un dels rars distribuïdors suïssos que fan estimacions de preus en línia per duplicar una clau, vaig entrar les dades del registre de la meva clau i el preu que em proposava era 56,45 CHF, amb una rebaixa de 10 CHF / clau si li comandava més de 3 claus. No és un preu baix, però no té res a veure amb el preu que ens deia el senyor del vídeo.

No conec el preu d'altres empreses suïsses que tenen l'autorització de domakaba per a la duplicació de les seves claus. Però, just per curiositat, vaig mirar preus en altres països d'Europa. Per exemple, vaig trobar que els preus d'un distribuïdor del Regne Unit eren molt més baixos que els proposats pel distribuïdor suís (el dia que vaig escriure aquest article 1 CHF equivalia a 0,92 GBP).
Almenys on jo he viscut i fins on jo sé (a altres llocs -fins i tot de Suïssa- les coses potser funcionen d'una manera diferent) per comandar la còpia d'una clau, has d'anar amb una clau o una targeta que t'identifica com a propietari de la clau, i portar un document d'identitat. La targeta d'identificació de dormakaba permet que, fins i tot en el cas que hagis perdut la clau, puguin reproduir-la.
Expert cross – Swiss Precision for even more security, YouTube, 25.10.2018

Seguint amb el vídeo de TikTok, dir que la majoria dels comentaris que pots trobar al vídeo són un còctel de vejam qui la diu més grossa, i per això et recomano no tenir gaire en compte les carallotades que molts dels seus opinadors afirmen amb vehemència. 

Hi ha d'altres comentaris que són veritat, però. Per exemple aquells que parlen de l'existència de sistemes similars a altres països. Però, sobretot, el comentari d'un usuari que explica que, en cas de pèrdua o robatori d'una clau, el(s) propietari(s) de l'edifici han de considerar la possibilitat de canviar tots els cilindres. A l'edifici on visc, par exemple, fa uns anys que es va donar el cas. No els vam canviar tots, però sí alguns dels més sensibles, com ara els dels accessos a les caves. No recordo què va costar, perquè va ser l'empresa que s'encarrega de l'administració de l'edifici qui va passar la comanda i no tinc al cap el detall de les despeses d'aquell any.

Sobre el tema dels models més segurs (i més cars!) del catàleg de claus de KABA, només puc dir que va haver-hi una època en què els robatoris van ser freqüents als apartaments del meu barri. I que si la resistència d'una cadena es mesura per la més feble de les seves baules, el mateix es pot dir dels apartaments. Pots tenir la porta blindada i el cilindre més sofisticats que vulguis, però si és més fàcil entrar pel teu balcó i petar un vidre o rebentar un envà, és per enllà per on entraran a casa teva, tinguis la porta i el cilindre que tinguis.


  1. dormakaba Suisse SA: Home page

No comments: