Friday, February 16, 2024

true detective - night country

Amazon Prime Video France - True Detective Saison 4 - Bande d'annonce, YouTube, 24.10.2023


Si abans del 15 de gener d'enguany m'haguessis dit que no havies vist les tres primeres temporades de la sèrie True Detective (1), t'hauria recomanat veure-les un dia que trobis el temps de fer-ho. En particular, la primera temporada, que es va estrenar el 2014. Protagonitzada per Woody Harrelson i Matthew McConaughey era, fins llavors, la més popular de la sèrie.

Però el 15 de gener, unes hores després que s'estrenés als EUA, la RTS va emetre en obert el primer episodi de la quarta temporada i tot va canviar. Tres anys després de l'emissió de la tercera temporada, la mexicana Issa López (2) va començar a escriure el març del 2022 l'episodi pilot d'allò que seria la quarta temporada, hom va informar el maig de 2022 que Jodie Foster protagonitzaria el paper principal, el juny de 2022 HBO va donar la llum verda i el 8 de novembre del 2022 va confirmar que la producció de la quarta temporada havia començat.

L'acció de Night Country es desenvolupa a Ennis, una petita ciutat d'Alaska situada a uns 250 km al nord del cercle polar àrtic (3). En el món real, aquesta ciutat no existeix. Però per ambientar-la, els guionistes de la sèrie van prendre com a referència una petita ciutat que es troba a l'extrem nord d'Alaska: Utqiaġvik (a.k.a. Barrow) (4). Una ciutat que és la capital administrativa del North Slope Borough (5) i que, amb una població estimada de 10.805 habitants (2022), té una superfície més gran que la de l'estat de Utah, el tretzè estat més gran dels EUA.

Aquesta temporada està ambientada en el període més fosc de la nit polar (6), durant el solstici d'hivern. Una nit polar que, a Utqiaġvik comença el 18 de novembre i no s'acaba fins al 23 de gener. La ciutat d'Ennis se'ns presenta trista, buida i sense cap mena d'urbanisme que vagi més enllà del traçat dels carrers.

El muntatge final del film ha reeixit a fer que Ennis no ens recordi en cap moment a Dalvík (Islàndia), una de les ciutats on es va rodar la temporada i que pots veure al vídeo que pots trobar a continuació.

Akureyri - True Detective 4 á Dalvik (Iceland) - Alaska í Eyjafirði, YouTube, 06.02.2023

Si he fet un comentari sobre a Dalvík (Islàndia) és perquè, dies després d'haver vist el primer episodi, vaig tenir la curiositat de saber on s'havien rodat els exteriors de la temporada, i vaig trobar aquesta informació (7):
Bona part dels exteriors es van rodar a Reykjavík i els voltants de la capital d'Islàndia.

Per tal de donar vida a Ennis (Alaska), l'equip de True Detective: Night Country també va filmar els exteriors a dues petites ciutats del nord d'Islàndia: Akureyri i Dalvík.
Sergey Mishenev - A day in Utqiagvik (Barrow) | Remote Alaska, YouTube, 14.03.2023

Tret d'alguns detalls, no acabava d'associar el segon vídeo del post, rodat a Dalvik (Islàndia), amb els exteriors de l'episodi que havia vist. Vaig pensar que segurament havien treballat les imatges de manera que tot semblés més a la ciutat que hom havia pres com a referència: Utqiaġvik.

Finalment, vaig trobar un vídeo rodat durant la primavera de l'any passat i pujat a YouTube per un jove rus que viu a Dallas (Texas). Veure aquell vídeo i imaginar viure en aquella ciutat durant la nit polar em va gelar la sang. No calia cap argument, cap banda de so de terror, cap assassinat. Una simple passejada en cotxe per Utqiaġvik era suficient.
Si algú et diu que la quarta temporada de True Detective està plagada de moments de tensió o, fins i tot d'un terror hàbilment ambientat en un escenari que es desenvolupa durant la nit polar, deixa'm dir-te que res no pot igualar el sentiment que em va provocar aquest vídeo rodat durant la primavera de l'any passat.
Sense caure en l'spoiler, l'argument d'aquesta temporada ens presenta la ciutat d'Ennis durant el període més fosc de la nit polar, i l'anunci de la desaparició sobtada, i sense deixar cap rastre, de sis científics que treballen l'Estació de Recerca de l'Àrtic de Tsalal: un nom hebreu carregat de significat (8).

Per resoldre aquest cas, els detectius Liz Danvers (interpretat per Jodie Foster) i Evangeline Navarro (interpretat per Kali Reis) hauran de deixar de costat una dura vida familiar plena de problemes durant les festes de Nadal i enfrontar-se a una foscor que tot ho envaeix, des del color de l'aigua de les aixetes, fins al passat de les seves vides abans d'arribar a aquella ciutat perduda, passant per la degradació social causada per l'alcohol i les drogues, un moviment ecologista enfrontat a la contaminació provocada per una mina, i els conflictes amb uns pobladors indígenes a la recerca d'una identitat perduda.

Just per acabar, cal dir que Jodie Foster fa una interpretació extraordinària del seu personatge i que aquells que, com és el meu cas, l'admirin com a actriu, no se l'haurien de perdre.

Ooops! M'oblidava de dir que el tema de la intro també m'agrada molt.

True Detective: Night Country Opening credits, YouTube, 15.01.2024


  1. Wikipedia: True Detective [en] [fr] [es] [ca]
  2. Wikipedia: Issa López [en] [fr] [es] [ca]
  3. Kristian Burt: Is Ennis, Alaska from ‘True Detective: Night Country’ a real place? Where show was filmed, Today, 16.01.2024
  4. Utqiaġvik: Wikipedia [en] [fr] [es] [ca] || Google Maps
  5. Wikipedia: North Slope Borough [en] [fr] [es] [ca]
  6. Wikipedia: Utqiaġvik - Climate || Polar night [en] [fr] [es] [ca]
  7. Kate Bove: Where Was True Detective: Night Country Filmed? All Filming Locations, Screen Rant, 14.01.2024
  8. Elena Castillo: ¿Qué significado tiene Tsalal en True Detective?, Cultura Pop, 16.01.2024

No comments: