Tuesday, August 9, 2016

suïssa - inversió sostenible i fons de pensions


Fa molt de temps que he perdut l'esperança de veure un sol kopeck dels anys cotitzats durant la meva vida professional a Espanya. No creguis que ho dic perquè hagi llegit que el Fons de Reserva per les pensions de la Seguretat Social hagi baixat fins els 25 miliards d'euros el passat 1er. de Juliol (1): fins i tot quan la caixa estava més plena, mai no vaig tenir el sentiment de que estiguéssim davant d'uns actius tant importants com els que se'ns han venut durant tant d'anys.

I perquè vegis del que't parlo, m'agradaria compartir amb tu un article publicat el passat 26.07.2016 a un magazine econòmic suís sobre el tema de les pensions (2) on pots veure, a titol d'exemple, que els actius del fons de pensions dels ferrocarrils suïssos és de 16,8 miliards de CHF i el de la cadena de supermercats Migros és de 21 miliards de CHF (3)

Deixam afegir que 2,7 miliards de CHF estaven bloquejats a principis del 2015, esperant que gairebé 600.000 propietaris els reclamin (4) i que el sistema de pensions de les empreses suïsses, conegut com el 2ème pilier  de la sécurité sociale, té uns actius de 800 miliards de CHF. 

Doncs bé, ara que ja hem vist que el Fons de Reserva per les pensions de la Seguretat Social (25 miliards d'euros) té 6 miliards més d'euros que els actius d'una de les cadenes de supermercats més importants de Suïssa, potser t'interessi saber que, malgrat aquestes xifres, a resultes de la intervenció de l'any passat de la Banca Nacional per protegir el franc davant la caiguda brutal de l'euro, es va dir que el sistema de pensions suís cauria en bancarrota en 10 anys a causa de l'adopció dels interessos negatius (5).   

I ara que sabem de quines xifres estem parlant, m'agradaria compartir amb tu una de les tendències que s'estan desenvolupant en aquest país pel que fa a la inversió d'aquests actius. I és amb aquesta idea que't vull proposar de donar-li un cop d'ull al contingut de l'article de ZAKI, Myret et GUERTCHAKOFF (2), que'ns parla de la creació en 2015 d'una Association suisse pour des investissements responsables  (ASIR) que compta amb els fons de pensions institucionals més importants de Suïssa (e.g. cantó de Zuric, la seguretat social publica o AVS (Compenswiss), la caixa federal dels empleats de la Confederació, Correus, Ferrocarrils, Swisscom, la caixa d'accidents SUVA, ...). Unes caixes que gestionen desenes de miliards d'actius i que han introduït en els seus processos de selecció d'inversions una llista de criteris de sostenibilitat que tenen com objectiu imposar a les empreses on inverteixen. Una acció que descriuen com 'activisme accionarial'. 

El més interessant és que aquesta iniciativa està fent taca d'oli fins i tot en aquells fons que, a priori, no tenien la sostenibilitat entre els seus criteris d'inversió:  "No som actius en la inversió sostenible, però cada vegada més, els criteris de sostenibilitat s'integren d'una manera o d'una altra en l'anàlisi de les empreses i de la selecció de gerents", diu el responsable de vendes institucionals d'un dels més importants fons d'inversió de Suïssa, que afegeix: "Perquè és un factor de risc financer invertir en empreses que presenten un risc potencial en termes de contaminació o altres riscos mediambientals: el cas de BP és emblemàtic en aquest sentit".


  1. NÚÑEZ, Francisco (2016): Las cotizaciones no llenan ya la caja de las pensiones, El Mundo, 11.07.2016
  2. ZAKI, Myret et GUERTCHAKOFF: Serge (2016): L’investissement durable séduit les caisses de pension, Bilan, 26.07.2016
  3. Estic parlant de dues grans empreses (però no les més importants!) d'un petit país europeu, que sumen 34,7 miliards d'euros d'actius, calculats amb la taxa de canvi d'avui.
  4. Des milliards oubliés dans les caisses de pension, 24 Heures, 16.01.2015
  5. MARRIAGE, Madison (Financial Times, 2015): Les caisses de pension suisses «en faillite dans 10 ans», Swissinfo.ch, 01.05.2015

No comments: