Saturday, August 27, 2016

pont yavuz sultan selim

RTS: Erdogan inaugure le troisième pont sur le Bosphore
punxa aquí per veure el vídeo 
Amb un chauvinisme més propi de la televisió francesa (o d'altres que no mencionaré), la RTS ens presentava ahir la inauguració del nou pont Yavuz Sultan Selim, una proesa tècnica: the tallest suspension bridge in the world and the world’s broadest suspension bridge. Amb vuit carrils d'autopista i dues línies de ferrocarril al centre, l'associaven exclusivament a un enginyer de Vaud: Jean-François Klein i a la seva empresa T-Ingéniérie.

En realitat, en el design del pont cal destacar la mà de Michel Virlogeux (junt amb Norman Foster, autor del design  del Viaducte de Millau). I sí, és veritat que Jean-François Klein i T-Ingéniérie han tingut la responsabilitat de fer realitat aquell design en termes d'estructura, mètodes de construcció, aerodinàmica, resistència sísmica ... però no seria just oblidar la participació de l'estudi d'enginyeria Greisch, que la premsa belga presenta amb un chauvinisme comparable al de la RTS.

Tres anècdotes que m'han cridat l'atenció :
  1. El nom del pont està lligat al d'un sultà otomà que va portar a terme l'annexió de Síria, Palestina, Egipte i va estendre el poder otomà fins a les ciutats santes de la Meca i Medina.
  2. "Aquest pont serà un precursor en el món. Serà un orgull, ja ho veureu. El món vindrà a fer pel·lícules aquí", va comentar el president Erdogan, per a qui cada inauguració és una oportunitat per exaltar "la grandesa de la nostra nació." ... Afirmacions que contrasten amb aquesta altra: "Per a mi, aquest tercer pont és un crim", que va fer en 1995 l'alcalde d'Istanbul: Recep Tayyip Erdogan (ANDLAUER, Anne (2016): Le dernier «projet fou» du président Erdogan, Le Temps, 26.08.2016)
  3. El dia abans, entre 17h00 i 18h00, durant una entrevista per la TV, el responsable turc dels treballs va rebre una trucada que la va interrompre. El seu cap li demanava de construir una carretera durant la nit, car l'actual no es considerava adequada per l'arribada d'Erdogan a la inauguració del pont (RTS: Les explications de Nicolas Rossé dans le 19h30, a Erdogan inaugure le troisième pont sur le Bosphore, oeuvre d'un Suisse, Téléjournal 19:30 26.08.2016 00:30-01:00
Tornant al vídeo de la RTS, després de la introducció chauvinista a la que feia al·lusió, passa a entrar de ple en l'estil que tots esperem d'aquesta cadena. I tant Jean-François Klein com Roland Ribi, l'enginyer en cap del projecte del M2 a Lausanne, adverteixen del problema de la formació teòrica dels enginyers civils dels politècnics i de la necessitat de la seva participació en projectes reals per completar la seva formació.

No comments: