Monday, August 1, 2016

suisse: fête nationale du premier août

Source - Vasile Coțovanu: Swiss History v2(Swisstopo)
Avui és primer d'agost i festegem el Pacte fédéral de 1291, en el que els representants dels tres cantons primitius: Uri, Schwyz i Nidwald, als que després s'afegiria Obwalden, van signar un pacte de caràcter defensiu que es considera el pacte fundador de la Confederació Helvètica. Sobre el paper, aquest pacte no es correspon amb la independència de la Confederació, que seguiria sent formalment part integrant del Sacre Imperi, de fet fins al Tractat de Basilea en 1499, i de dret fins al Tractat de Westfàlia en 1648.

Però també és veritat que les tropes imperials van haver de sortir per cames cada cop que van intentar tornar a controlar les terres dels cantons primitius o les dels que s'hi afegirien més tard, com per exemple a Morgarten (1315). Això explica que, Contràriament a d'altres llocs, aquí no es pot veure ni en pintura a la dinastia imperial dels Habsburg, malgrat el fet de ser originaria de l'actual cantó d'Aargau.

I per il·lustrar l'evolució històrica de la Confederació Helvètica m'ha semblat adient utilitzar un projecte realitzat per Vasile Coțovanu: Swiss History v2(Swisstopo) (Map showing the accession of the cantons to the Swiss Confederation). Pots trobar altres treballs de web mapping super interessants del mateix autor al seu 'portfolio' de projectes.

No comments: