Wednesday, August 31, 2016

transformació a bon preu d'energia solar en hidrogen

Un dia abans que la premsa de BCN parlés d'una nova pujada de la gasolina (1), l'EPFL presentava el resultat d'una tècnica per transformar l'energia solar en hidrogen amb un cost molt baix, utilitzant tecnologies que fa temps que existeixen i demostrat la seva eficàcia, sense utilitzar cap material rar o car.

Dins del marc del sub-projecte Shine (2), els investigadors de l'École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) i del Swiss Center for Electronics and Microtechnology (CSEM) han aconseguit -amb cèl·lules solars disponibles al mercat i un sistema sense materials estranys- transformar l'energia solar en hidrogen (3) amb un alt rendiment, una alta estabilitat i uns costos molt baixos, el que representen un gran salt respecte a tot el que s'havia fet abans.

El prototip està composat per tres cèl·lules solars de silici cristal·lí interconnectades (4), i al seu torn connectades a un sistema d'electròlisi que no té cap tipus de material rar. Fins ara, després de més de 100 hores de treball en la versió de test, l'equip d'investigadors ha reeixit a una taxa de conversió de l'energia solar en hidrogen del 14,2% (5). "Si instal·lem entre 12 i 14m2 d'aquestes cèl·lules fotovoltaiques a Suïssa, seria possible emmagatzemar suficient hidrogen per viatjar 10.000 km per any conduint un cotxe de pila de combustible d'hidrogen" il·lustra Christophe Ballif, coautor de l'estudi.

Com ja he dit abans, cal retenir que aquest resultat constitueix un rècord mundial pel que fa al rendiment amb cèl·lules solars de silici i també un rècord de producció d'hidrogen sense materials estranys en un sistema de gran estabilitat.

Pots trobar més informació tècnica a l'article de l'EPFL (3), al Journal of The Electrochemical Society (6), en aquesta plaqueta del CSEM (7) i, just per l'anècdota, també pots veure un article al SwissForeTrading (8). 


  1. Gasolina més cara en l'operació tornada, El Periódico, 26.08.2016
  2. Shine: 'developing an efficient and cost effective hydrogen production system using sunlight and water' és un dels sub-projectes que fan part del projecte: Nano-Tera: 'engineering complex systems for health, security, energy and the environment'.
  3. PESSINA, Laure-Anne (2016): Une solution performante et à bas coût pour stocker l'énergie solaire, EPFL, Mediacom, 25.08.2016
  4. Les cèl·lules solars de silici cristal·lí es troben actualment al 90% de les plaques fotovoltaiques de darrera generació i tenen  vida mitjana estimada de 25 anys (cf. Mediacom).
  5. En la investigació que ens ocupa, els científics van utilitzar unes 'cellules à hétérojonction' estàndards per tal de provar el seu concepte. Utilitzant els millors tipus d'aquestes cèl·lules -com les utilitzades actualment a la façana sud de l'edifici del CSEM a Neuchâtel-, seria possible obtenir un rendiment pel damunt del 16% (cf. Mediacom).
  6. SCHÜTTAUF, Jan-Willem (2016): Solar-to-Hydrogen Production at 14.2% Efficiency with Silicon Photovoltaics and Earth-Abundant Electrocatalysts. The Electrochemical Society. 2016
  7. SCHÜTTAUF, Jan-Willem (2016): Silicon Based Solar Cells for Hydrogen Production, Shine Project, CSEM
  8. An effective and low-cost solution for storing solar energy, SwissForeTrading, 25.08.2016

No comments: