Wednesday, April 4, 2018

central europe - dark side of the energy transition

Arte-TV: Vers un charbon propre? (10/03/2018 au 08/04/2018, après)
(Nota: hi ha països on aquest vídeo no es pot veure. Si és teu cas, punxa aquí

Tot i que els preus de producció de l'energia produïda als parcs eòlics i als parcs solars no para de baixar, el preu de l'electricitat a Alemanya (RFA) segueix sent un dels més elevats d'Europa (1). Però com pots veure a les dades d'Eurostat (2) o als gràfics que es fan amb aquestes dades (3), el fet que el preu de l'electricitat a la RFA sigui més alt que a altres països s'explica més pels impostos i les  taxes sobre el preu de l'electricitat que no pel seu cost de producció.

Durant molt de temps has sentit dir que aquest preu es justificava per les subvencions de l'estat per la promoció de les energies renovables a la RFA. Quan viatges a la RFA i veus per tot arreu parcs eòlics i solars, no pots sinó acceptar aquest argument com a vàlid.

Unused church torn down in Germany to make way for open-pit coal mine,
Deutsche Welle, 10.01.2018

Aquest reportatge d'Arte-TV et mostra la salvatjada ecològica i els costs sense mesura que provoca l'extracció del lignit a cel obert i el seu impacte en la vida dels ciutadans, com ara el trasllat de pobles sencers i la seva destrucció ... I quan les mines s'esgoten, el cost de la vegetalització i/o la transformació de les mines en llacs immensos que han de ser descontaminats, demanant també l'estabilització dels sòls dels voltants, que sovint tenen tendència a enfonsar-se  ... Però també el cost de la recerca per reduir les emissions de les centrals o l'enterrament del CO₂ i, last but no least, el cost brutal sobre la salut dels pobles de l'Europa central, ...

Potser quan vegis en imatges tot el que la salvatjada de l'extracció a cel obert està provocant a la RFA arribis a la conclusió de què els impostos i les taxes que s'apliquen al preu de l'electricitat no vagi tan dirigits a la promoció de les energies renovables com a la subvenció de la indústria del carbó i al baix preu de producció de l'electricitat que es produeix amb aquest, un preu que està ofegant a totes les altres fonts d'energia, entre elles l'energia hidràulica.


  1. Eurostat: Electricity price statistics - Data extracted in November 2017
  2. Eurostat: Electricity prices for household consumers - bi-annual data (from 2007 onwards)
  3. Eurostat: Electricity prices for household consumers, first half 2017 (EUR per kWh)

No comments: