Tuesday, April 10, 2018

renovables: una teulada revolucionaria?

Logic Group - HeroEasy - die Energie-Revolution auf dem Hausdach, Youtube, 03.04.2018

El passat 05.04.2018 l'emissora jurassiana de ràdio RFJ (1) i SwissInfo (2) presentaven l'estrena mundial d'unes teules revolucionàries que produeixen electricitat gràcies al sol, la calor i el vent.

Mentre et deixo veure al vídeo que obre aquest post la idea revolucionària que es troba darrere d'aquestes teules, deixa'm afegir que han estat desenvolupades per la societat Logic Group (3) que, des de fa un any, aquesta companyia col·labora amb la Hochschule Luzern - Technik & Architektur (4) en el disseny i control d'una instal·lació de test a Horw (LU), i que compta amb una ajuda financera de 200.000 CHF de la Fondation suisse pour le climat (5). 

Tornant a les teules de Logic Group, precisar que la seva gran novetat és que combinen diferents tipus de generació elèctrica en un sol mòdul. Cada mòdul, anomenat 'Hero Easy', pesa 4,5 kg i conté cèl·lules fotovoltaiques, sensors de calor amb circuit d'aigua i un rotor per capturar el vent.

Segons Logic Group, una teulada de 160 m² amb uns 800 mòduls 'Hero Easy' per un cost approx. de 50.000 CHF pot produir anualment aproximadament 80.000 kWh d'electricitat: deu vegades el consum mitjà d'una llar familiar!

Et confesso que, més enllà del cost d'adquisició que puguin tenir els mòduls, em menja la curiositat veure quina és la complexitat de la seva instal·lació. També em menja la curiositat veure quina és la facilitat de la seva extracció davant d'una reparació o del seu reemplaçament. Finalment també m'interessa saber a quins tests de resistència sotmetran els aerogeneradors i quin serà el tipus de manteniment que aquests poden demanar, sobretot de cara a l'hivern, per no parlar de la gestió del soroll que puguin fer.


  1. Des tuiles révolutionnaires présentées à Horw (LU), RFJ, 05.04.2018
  2. Des tuiles révolutionnaires présentées à Horw (LU), SwissInfo, 05.04.2018
  3. Logic Group: Home page
  4. Hochschule Luzern – Technik & Architektur (english)
  5. Fondation suisse pour le climat: Home page

No comments: