Friday, April 20, 2018

the cold war strikes again?

Dr Strangelove - The Bomb Run Sequence, Youtube, 03.04.2016

Sembla que està de moda entre els periodistes tornar-nos a fer reviure la Guerra Freda i presentar-nos altre cop a Rússia com la gran amenaça pel mon occidental.

Jo parteixo de la premissa de què, per amenaçar a algú, ho has de fer amb un armament que sigui almenys igual de bo i modern que el del teu enemic. La majoria de la gent sap -espero que també els periodistes- que aquest armament costa molts diners. Així que m'he dit d'anar a mirar a les estadístiques quin és el PIB de les diferents economies del món i, per facilitar la tasca als periodistes a qui pugui interessar, passo dos enllaços de lectura fàcil i ràpida que podran comprendre ràpidament (1).
Com pots veure en aquestes fonts, el PIB de Rússia és just un xic més alt que el d'Espanya, molt lluny del dels països més importants de la UE, i a anys llum del PIB dels USA.

Si ara et mires les estadístiques de les despeses militars (2) veuràs que, a les dues fonts que es presenten a Wikipedia, Rússia ocupa la tercera o la quarta plaça, a anys llum dels USA, també dels països de la UE si fas l'addició de les despeses de cada país. I si ara et mires la despesa per habitant dels 15 països més importants (3) ... No sé ni què més puc afegir, la veritat.

Quan va caure el règim soviètic la flor i nata dels científics i enginyers que treballaven per l'exèrcit van marxar del país a la recerca de millors condicions de vida, gràcies als salaris més elevats dels països occidentals. Però no només la flor i nata. Sé de què parlo perquè vaig conèixer una empresa de telecomunicacions a Suïssa (ara ja desapareguda després d'una fusió i una ulterior adquisició per un operador estranger) on la major part del personal del departament d'informàtica provenia de l'exèrcit rus. El mànager que els va contractar va acabar sent el meu cap pocs anys després.

Doncs bé, amb el personal més competent fora del país, un PIB just per sobre de l'espanyol (en temps de crisi, qui sap d'aquí a uns anys!) i una despesa militar inferior a la suma dels països més importants de la UE, i a anys llum dels USA ... Hom pot demanar-se legítimament com s'ho fan els russos per tenir un armament tan avançat com per amenaçar el món occidental.

Mission Impossible Ghost Protocol (2011)

Hi ha qui diu que els americans passen periòdicament als espies russos els plànols d'armes que ells ja fa temps que han deixat tecnològicament al darrera. Això permetria que els russos utilitzin els seus recursos per posar-se a nivell dels americans. També que, quan els russos es modernitzen, els americans puguin presentar-los com una amenaça que justifiqui un pressupost militar conseqüent per a garantir la seguretat dels USA i del món occidental. A part, tothom sap que, quan els russos venen armament a un país, els seus adversaris estan obligats a comprar als americans un armament tecnològicament compatible o superior.

Naturalment, jo no puc creure'm una cosa així. Es per això que segueixo atentament tot el que publiquen a la TV i a la premsa. En particular, les anàlisis geopolítiques dels experts. I encara més si queda super clar qui són els bons i qui són els dolents: especialment si la cosa té una incidència al Mig Orient. El meu problema és que, després d'escoltar el que diuen a la premsa i la TV, ho contrasto amb estadístiques que estan a l'abast de qualsevol que tingui interès a llegir-les i interpretar-les. També tinc el problema de contrastar les falses pujades de to entre els països de la Unió Europea amb els projectes conjunts amb Rússia, com ara el Nord Stream (4). I, francament, acabo per no creure'm gran cosa.


  1. Wikipedia: List of countries by GDP (nominal)
    World Economic Forum: The world’s 10 biggest economies in 2017.
  2. Wikipedia: List of countries by military expenditures

  3. Wikipedia: List of countries by military expenditure per capita
  4. Aldo Mas: Nord Stream 2, el otro gaseoducto de Rusia que llega a Europa pese a las sanciones, eldiario.es, 06.04.2018

No comments: