Thursday, April 26, 2018

what about the oil reserves?

source: Enfoque Noticias in radio-corporacion.com

Un dia, a la pausa cafè de la feina, un company francès ens va explicar una teoria personal segons la qual els americans, amb unes reserves de petroli molt baixes i una producció basada principalment en el fracking, s'haurien situat com a segons productors mundials de cru gràcies a una explotació a tota màquina dels recursos que es troben als USA. Tanta pressa no tindria altre objectiu que esgotar les reserves abans d'escollir un nou president que, amb l'excusa de protegir el medi ambient, prohibiria el consum d'hidrocarburs als USA i la importació de productes fabricats amb aquests.

La veritat és que vaig quedar-me amb les ganes de dir-li que esperava que la seva teoria fos falsa. Recordant a John Grisham i el seu llibre: The Pelican Brief (1) podria haver afegit que, si aquesta teoria fos real, tant ell com els que l'escoltàvem podíem acabar tenint un accident no desitjat.

Conyes a part, dies després vaig recordar aquella conversa i vaig consultar dades sobre les reserves actuals de petroli. Quan era jove, i d'això fa molts anys, recordo que les fonts més pragmàtiques deien que encara teníem petroli per 50 anys. A les estadístiques de BP del 2017 (2) vaig trobar el següent:  Les reserves provades mundials de petroli serien suficients per assolir 50,6 anys de producció mundial a nivells de 2016.

Com és que, tants anys després, l'horitzó dels 50 anys fins a l'esgotament de les reserves no ha canviat? Es tracta d'una conspiració reptiliana? No, l'explicació és més senzilla i cal trobar-la en la definició del que hom considera com 'reserves'.

Què hem d'entendre doncs per 'reserves'? Segons Wikipedia (3): Les reserves de petroli indiquen la quantitat de petroli cru que es pot extreure tècnicament a un cost econòmicament factible al preu actual del petroli. Per tant, les reserves variaran en el temps en relació amb el preu del petroli. Cal doncs diferenciar les reserves de petroli dels recursos petroliers, que inclouen tot el petroli que es pugui recuperar tècnicament a qualsevol preu.

I què hem d'entendre per 'reserves provades'? Les reserves provades de petroli són aquelles que es coneixen i que es poden explotar amb un alt grau de certesa. Al Regne Unit, hom defineix les reserves probables com aquelles amb una probabilitat del 90% de poder ser explotar tècnicament i comercialment. La definició exacta de reserves provades varia d'empresa a empresa i de país a país. Cal tenir també en compte que els valors divulgats pels governs sobre les reserves d'un país sovint estan manipulats (4).
El volum de les reserves varia al llarg del temps en relació amb el preu del petroli. La definició de reserva provada varia d'empresa a empresa i de país a país. En qualsevol cas, els valors divulgats pels governs sovint estan manipulats.
Vaig buscar un exemple sobre el què t'estic dient i vaig caure sobre aquest gràfic del butlletí estadístic de l'OPEP del 2017 que, per exemple, ens mostra que les reserves provades de Veneçuela representen gairebé el 25% de les reserves mundials (5).

OPEC share of world crude oil reserves, 2016

Com no tots els països productors de petroli fan part de l'OPEP, vaig consultar altres fonts estadístiques, com per exemple les de Wikipedia (6), on es comparen les fonts de la U.S. Energy Information Administration (7), de l'OPEP i de BP.

Què ha fet que les reserves més grans de petroli, que fa anys se situaven al Mig Orient, ara es trobin a l'Orinoco?  Doncs que l'evolució dels preus del petroli ha fet que jaciments que abans no era rentable explotar, amb els preus actuals sí que ho sigui (8).
Actualment, les reserves recuperables totals de Veneçuela (provades i no provades) són les més grans del món. Això s'explica perquè, a més del petroli convencional, Veneçuela té dipòsits de sorres bituminoses d'una superfície similar a les del Canadà, i aproximadament igual a les reserves mundials de petroli convencional.

Ara bé, aquesta situació s'explica també pels preus actuals car, si les sorres bituminoses de l'Orinoco són menys viscoses que les d'Alberta (Canadà), es troben a massa fondària per extreure-les a cel obert, el que augmenta el seu cost d'extracció. El mateix passa amb  la tecnologia necessària per recuperar el petroli cru ultra pesat que es troba a la major part del cinturó de l'Orinoco. La seva extracció és molt més complexa i costosa que l'extracció del petroli de l'Aràbia Saudita.
Cas d'una baixada de preu del cru, és probable que les reserves provades de Veneçuela (24% de les reserves actuals del món) s'hagin d'ajustar a la baixa.
Prefereixo doncs deixar les teories conspiratives destinades a la dominació del món als personatges d'un còmic produït per Steven Spielberg: Pinky and the Brain (9): si has vist la sèrie, sabràs del que parlo.

No descobriré a ningú que el business del petroli és tan brut com la matèria primera amb què trafica: en tenim una prova recent en tot el petroli que va circular per Turquia per finançar a Daesh. Tampoc descobriré res a ningú si dic que aquest business mou tants diners que no es pot entendre segons les regles tradicionals de l'economia de mercat, tenint molt més en comú amb una partida de pòquer en la que els jugadors no tenen un gran interès a mostrar les seves cartes.

Si acceptem aquest fet, entendrem molt millor que no té gaire sentit discutir a les cafeteries sobre les reserves de petroli, quan aquestes varien amb els preus del moment i amb informacions geològiques tancades en cofres forts amb set claus.

I si et vas llegir el post que vaig publicar el passat 19.03.2018: Carbon capture and storage (9) sobre les instal·lacions industrials experimentals dedicades a la producció de gasolina a partir del CO₂ de l'aire, espero que arribis a la mateixa conclusió que jo: el petroli no deixarà de ser una font d'energia hegemònica fins que, com deia Bill Gates: es trobi una energia barata, neta i fiable que la reemplaci (10).


  1. Movieclips Trailer Vault: The Pelican Brief (1993) - Official Trailer, Youtube, 03.07.2014
  2. British Petroleum (BP): BP Statistical Review of World Energy, Reserves-to-production (R/P) ratios,p. 13, June 2017 
  3. Wikipedia: Oil reserves
  4. Proven oil reserves, moneyterms.co.uk
  5. OPEC share of world crude oil reserves, 03.09.2016
  6. Wikipedia: List of countries by proven oil reserves
  7. Crude Oil Proved Reserves, International Energy Statistics, U.S. Energy Information Administration, 2016 // The World’s Largest Oil Reserves By Country, worldatlas.com, 16.02.1028 // Top 10 Countries With Largest Oil Reserves 2017, drillingformulas.com, 16.09.2017
  8. Wikipedia: Oil reserves in Venezuela
  9. Wikipedia: Pinky and the Brain
  10. Carbon capture and storage, 19.03.2018, en aquest blog
  11. Nuclear fusion could be soon a reality ... really? (1/2), 12.03.2018, en aquest blog

No comments: