Sunday, April 8, 2018

climate change impact: the easter island

Josh Haner: Easter Island Is Eroding; New York Times, 15.03.2018
La isla de Pascua está desapareciendo, New York Times (edición en español), 15.03.2018

Tinc l'edat suficient per haver-me enganxat quan era jove a les lectures de Thor Heyerdahl qui, per defensar la teoria del model de difusió cultural i l'existència de possibles contactes entre antigues civilitzacions separades per milers de quilòmetres d'oceà, va organitzar i participar en dues expedicions èpiques: Kon-Tiki (1947) i les expedicions Rah (1969) i Rah II (1970).

Aquest record no va ser l'únic motiu, però sí un estímul afegit per atacar-me amb molt d'interès a la lectura d'un article excel·lent: Easter Island Is Eroding (La isla de Pascua está desapareciendo) publicat el passat 15.03.2018 a les edicions en anglès i en espanyol del The New York Times. Un article que presenta els efectes catastròfics i, si no fem res, irreversibles, que el canvi climàtic està tenint en el patrimoni arqueològic de l'illa de Pasqua.

Quan vaig obrir l'article no podia creure'm el que estava veient. No solament el text de Nicholas Casey és d'una qualitat remarcable, molt en la línia de la qualitat periodística del The New York Times. També ho són les impressionants les fotografies o els vídeos realitzats amb drons i en format mp4 per Josh Haner. Uns vídeos que s'activen a mesura que avances en la lectura de l'article i que et donen el sentiment d'estar a l'indret que està descrivint. També la cartografia interactiva i en 3D de Derek Watkins és remarcable. Tan remarcable com la producció i el disseny de paginació de l'article realitzats per Rebecca Lieberman, Meaghan Looram i Claire O’Neill.

En resum, un article impressionant que et recomano visitar i que crec que no t'hauries de perdre!

No comments: