Wednesday, December 12, 2018

carl sagan - traveller's tales

Carl Sagan: Historias de los Viajeros, Youtube, 30.09.2013

Aconsellat veure el vídeo en alta definició al teu ordinador!
  1. Punxa la icona Youtube per obrir aquesta pàgina
  2. Ara punxa l'engranatge i selecciona la qualitat (720p està força bé)
  3. Punxa el quadrat que tens més a la dreta per veure el vídeo en full screen,
El passat dilluns 10.12.2018, després que la Voyager 1 ho hagués fet ja el 25.08.2012, la Voyager 2 va deixar el Sistema Solar i va entrar en l'espai interestel·lar (1) (2) (3).

Tenia 18 anys quan la NASA va llençar les dues naus i 21 anys quan Carl Sagan (4) va crear una de les més belles sèries de divulgació científica, de filosofia i d'humanitat que mai no he vist. Tenia 37 anys quan se'l va emportar la mateixa maleïda malaltia que s'havia emportat un mes abans a la meva mare. La mateixa maleïda malaltia que fa un any i mig va estar a punt d'emportar-se el meu fill.

Aquest vídeo, del que l'original ja ha desaparegut de Youtube, va ser creat per Callum C.J. Sutherland, sobre la base de l'àudio de l'episodi 6 de la sèrie Cosmos: Traveller's Tales (5) i una magnífica selecció de seqüències de vídeo de les que pots trobar la font a la descripció del vídeo a Youtube ... abans que l'esborrin. 

Quan esborrin també aquest, si t'ha emocionat tant com a mi i l'has vist la meitat de vegades que jo ho he fet, prova de veure si encara no han esborrat aquest altre que pots trobar abaix: Carl Sagan - Pale Blue Dot (6). Un nou condensat de la màgia de la veu Sagan, de la sensibilitat del seu missatge i de tota la humanitat que era capaç de transmetre.

Carl Sagan va morir, però som molts els que el recordem i intentem fer perdurar el seu missatge. I quan ja no hi siguem aquí, els missatges que ell va recopilar als Voyager Golden Record (7) seguiran el seu camí amb les sondes Voyager i potser un dia arribin a altres mons, a altres civilitzacions que sàpiguen fer un millor ús del que nosaltres en vam saber fer.

Carl Sagan - Un pálido punto azul (Subtitulado), Youtube, 17.03.2015


  1. Wikipedia: Voyager program
  2. La sonda Voyager 1 abandonó el sistema solar, NASA, 12.09.2013
  3. NASA’s Voyager 2 Probe Enters Interstellar Space, NASA, 10.12.2018 
  4. Wikipedia: Carl Sagan 
  5. Wikipedia: Cosmos: A Personal Voyage
  6. Wikipedia: Pale Blue Dot
  7. Wikipedia: Voyager Golden Record

No comments: