Wednesday, December 5, 2018

jordi camí - la realitat és una construcció mental

@jordicami on twitter
El passat 27 de novembre Víctor-M. Amela publicava a La Vanguardia (1) una entrevista amb el Dr. Jordi Camí que et proposo llegir.

Al voltant de la malaltia d'Alzheimer, especialitat de Jordi Camí, director de la Fundació Pasqual Maragall i del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), l'entrevista se'm va fer extraordinàriament curta. A fi de no oblidar algunes de les parts que van despertar el meu interès, les anotaré a continuació.
  • Gairebé el 10% dels majors de 65 anys pateixen algun tipus de demència, que puja fins al 30% o més en els majors de 85 anys.
  • El cervell s'erosiona a poc a poc, però la seva plasticitat li permet suplir les seves mancances amb diferents estratagemes ... i ningú nota res! Un dia aquesta persona en fa una de molt grossa ... I se li diagnostica l'Alzheimer. Ja no hi ha marxa enrere.
  • El cervell no fixa records abans dels quatre anys. Si creus que recordes alguna cosa que va succeir abans, el teu record és una construcció.
  • No hi ha una memòria, sinó memòries, funcionant en capes: la d'anar amb bicicleta, la de cordar-te les sabates, la de fer mots encreuats, la de planificar i decidir, la d'orientar-te, la dels grans records ...
  • La realitat, és una construcció mental que construïm amb els sentits i les memòries. Creuem percepcions amb dades memoritzades i per això hi ha un món que podem reconèixer! O, si no, no hi ha món. El cervell interpreta sense parar (mitjançant les memòries), i anticipa sense parar (d'acord amb les memòries), això és un procés inconscient. I busca coincidències ..., les necessita! Car al nostre cervell l'inquieta la casualitat, prefereix una causa per a cada efecte. I si no ..., s'estén el desconcert! Vivim preveient, i per això l'estereotip ens relaxa.
  • Cada vegada que evoques un record, l'estàs reinventant! Dues persones juraran haver viscut de dues maneres diferents un mateix moment compartit ... Per això m'admira que no ens enfonsem en moltes més discrepàncies de les que ja tenim!

  1. Víctor-M. Amela: La realidad es una construcción mental - entrevista al Dr. Jordi Camí, La Contra, La Vanguardia, 27.11.2018

No comments: