Friday, December 28, 2018

porteurs d'espoir - jane schinasi

jane schinasi - instagram
Potser has sentit parlar de la sèrie Les porteurs d'espoir (1), que té com objectiu de traure a la llum aquells que, als ulls de Jane Schinasi (2), estan treballant i innovant al servei de la sostenibilitat del nostre planeta: benèvols, filantrops, empresaris socials, indignats, ...

Fins al proper 18.01.2019 pots veure en replay a TV5 Monde un episodi que s'anomena: Porteurs d'espoir - Israël, le secret de l'innovation n'est pas qu'une question de taille (3). Un episodi que ens presenta el treball dels ambientalistes a banda i banda de la frontera entre Israel i Jordània i unes interaccions entre les seves poblacions que no fan part dels subjectes de predilecció d'una premsa concentrada en l'olor de la sang.

Havia llegit força sobre la Silicon Wadi: una àrea amb una alta concentració d'empreses d'alta tecnologia a la plana costanera d'Israel (4). Però he de confessar que no havia llegit gran cosa sobre el Desert d'Arabah (5): una vall desèrtica poc poblada que connecta la regió del Mar Mort amb el Mar Roig i que dibuixa la frontera entre Israel i Jordània. Tampoc no havia sentit parlar mai ni del Kibbutz Ketura (6) ni del Green Kibbutzim Movement o encara menys de l'Ecological Judaism o de la Green Zionist Alliance (7). 

Deixant de banda aquests 'descobriments' anecdòtics dels que ni es parla al documental, el que sí que he trobat molt interessant és una institució de la qual tampoc no havia sentit parlar mai: L'Arava Institute for Environmental Studies (AIES) (8), una institució acadèmica i mediambiental, molt propera a la frontera amb Jordània, que treballa per promoure la cooperació ambiental transfronterera superant el conflicte polític.

Els estudiants de l'AIES són originaris de diversos països: Israel (jueus i àrabs), Palestina, Jordània, Egipte, Tunísia, Marroc, i diversos països d'Europa i d'Amèrica. Tots viuen al Kibbutz Ketura (6) i segueixen cursos de desenvolupament sostenible, gestió de l'aigua, legislació ambiental, política econòmica, i diversos temes relacionats amb les ciències ambientals. Les classes s'imparteixen en anglès i els membres del professorat són sovint professors convidats d'universitats israelianes i de l'estranger, o professionals en àmbits com ara la política pública i la gestió de l'aigua. Depenent de la seva temàtica, els masters universitaris lliurats per la institució són reconeguts per la Ben-Gurion University (Israel) o/i per la Al-Quds University (Palestina). Tots els estudiants estan obligats a completar un Seminari de consolidació de la pau i el lideratge ambiental sense crèdits, que els proporciona un fòrum per expressar els seus punts de vista sobre la raça, la religió, la identitat i la situació política.

Just per acabar, una de les parts més interessants del reportatge va ser la presentació d'una Start-Up: HomeBioGas (8) i d'una estació tan simple com revolucionaria per a la producció de BioGas a escala domèstica.

Per la resta, si vols veure altres episodis de la sèrie, et proposo de donar-li un cop d'ull a aquest vídeo.

The Hope Bearers / Les porteurs d'espoir from janeceline on Vimeo.


  1. Les Porteurs d'espoir: Facebook
  2. Jane Schinasi: LinkedIn, Instagram, Twitter, Youtube, Facebook, Magical Root Production, Les Porteurs d'Espoir - The Hope Bearers
  3. Jane Schinasi: Porteurs d'espoir - Israël, le secret de l'innovation n'est pas qu'une question de taille. 55 min. 2016
  4. Wikipedia: Silicon Wadi
  5. Wikipedia: Arabah
  6. Wikipedia: Ketura, Israel
  7. Aytzim: Home Page
  8. Wikipedia: Arava Institute for Environmental Studies
  9. HomeBioGas: Home Page

No comments: