Sunday, December 30, 2018

israel kamakawiwoʻole

Mountain Apple Company Inc.: Somewhere over the Rainbow - Israel "IZ" Kamakawiwoʻole, Youtube, 12.04.2010

Judy Garland interpretava en 1939 un tema d'una bellesa increïble: Somewhere Over the Rainbow (1) a un film inoblidable: The Wizard of Oz (2), traduït a l'espanyol com El Mago de Oz.

S'han fet moltes versions d'aquest tema, però a mi sempre m'ha emocionat especialment la d'Israel Kamakawiwoʻole (3), un activista en defensa dels drets dels hawaians i de la independència de l'arxipèlag dels USA.

Sempre m'emociona veure de nou la simplicitat instrumental del tema i la d'un vídeo que inclou el més bonic dels funerals als quals qualsevol persona podria somniar. La deposició de les seves cendres a l'Oceà Pacífic, envoltat per les més de 10.000 persones que van participar a una cerimònia d'una remarcable simplicitat. Però també el reconeixement dels seus adversaris polítics, que van decretar que la bandera de l'estat onejaria a mitja asta i van reservar l'edifici del Capitoli a Honolulu per instal·lar la capella ardent (privilegi que només s'havia reservat abans a dos ciutadans de l'estat) (4).

Mountain Apple Company Inc.: Israel "IZ" Kamakawiwoʻole - "What A Wonderful World", Youtube, 27.09.2007


  1. Movieclips: Somewhere Over the Rainbow - The Wizard of Oz (1/8) Movie CLIP (1939) HD, Youtube, 26.05.2011
  2. Wikipedia: The Wizard of Oz (1939 film)
  3. Wikipedia: Israel Kamakawiwoʻole
  4. Wikipedia: Israel Kamakawiwoʻole - Death

No comments: