Friday, November 22, 2019

espanya i la memòria històrica - ifni: la provincia 51

Volverás a Sidi Ifni - El Pais Semanal, Youtube, 10.08.2019

Ja fa molts i molts anys d'això, recordo que al meu llibre de Geografia de España hi havia una província anomenada Ifni (1). Junt amb la del Sahara, Fernando Poo i Rio Muni, era una de les províncies espanyoles de l'Àfrica (2). No era una bona idea oblidar-les si et queien a l'examen però, de totes maneres, ni al llibre ni a les notes de classe no hi havia gran cosa més que haguéssim de recordar sobre elles.

Enguany la premsa ha publicat alguns articles sobre Ifni, car es compleixen 50 anys d'ençà que l'estat espanyol va cedir aquesta província espanyola al Marroc, després d'una curta guerra que va començar demà farà 62 anys. A Wikipedia pots llegir que la presència espanyola va ser inexistent fins al 1934, quan un coronel va prendre possessió de la zona amb un petit nombre de soldats en nom de la República espanyola i com els espanyols van marxar el 1969: 35 anys doncs de colonització.

No sé com va sortir a la conversa però, esmorzant amb uns companys d'una fàbrica del Besòs on vaig treballar durant cinc anys quan era jove, es va escunçar que dos d'entre ells havien fet el servei militar enllà durant la Guerra d'Ifni. Em vaig quedar petrificat, car mai no havia sentit parlar d'aquella guerra enlloc. Veient la meva incredulitat van començar a explicar-me els relats tercermundistes que, sota un caire molt més patriòtic, pots trobar a la premsa espanyola que recorda aquell episodi (4).

A Suïssa he conegut alguns marroquins als quals els he demanat si mai han sentit parlar d'Ifni o de la guerra que va haver-hi. Cap d'entre els que he conegut havia sentit parlar mai a casa i la majoria no es creien que mai hi haguessin hagut espanyols en aquell racó perdut del Marroc. Més recentment, un noi d'Agadir, a 160 km al nord de Sidi Ifni, també em va dir que no n'havia sentit parlar mai que hi hagués hagut una colònia espanyola tan a prop de casa seva.

Tota una lliçó sobre el sentit de les guerres i el del patriotisme.


  1. Wikipedia: Província d'Ifni [es] [ca]
  2. Wikipedia: Provincias españolas en África
  3. Wikipedia: Ifni [es] [ca
  4. Enrique Andrés Pretel: Los españoles perdidos de la guerra de Ifni: "Nos regalaron a Marruecos y se olvidaron", El Confidencial, 29.06.2019 || Tomás Bárbulo: Regreso a Sidi Ifni, El País, 11.08.2019 || Joan Pastrana: Sidi Ifni, la última guerra de Franco, La Vanguardia, 10.10.2019

No comments: