Tuesday, November 12, 2019

sobre les regles del joc


El passat 21 d'abril d'enguany, amb motiu de la convocatòria a unes eleccions que probablement recordaràs, publicava en aquest blog (1):
... Un cop més, els resultats electorals estaran molt condicionats pel Sistema D'Hondt (2). Segurament, després de la proclamació dels resultats, sentiràs dir moltes bajanades sobre aquest sistema. I no puc descartar que, entre aquells que el critiquin més ferotgement, es trobin aquells que s'han beneficiat d'ell durant el passat amb les mateixes o amb altres sigles.
Davant de les imbecil·litats que escoltaràs sobre aquest sistema, deixa'm dir-te dues coses. La primera que, com pots veure a Wikipedia (2), Espanya no és l'únic país que utilitza aquest sistema de representació proporcional per llistes electorals. Entre altres països, aquest sistema és utilitzat també a Àustria, Bèlgica, Finlàndia, Islàndia, Israel, Japó, Països Baixos, etc. La segona que, com també pots trobar a Wikipedia (3), Hillary Clinton va traure gairebé 3 milions de vots més que Trump a les eleccions presidencials dels USA del 2016.
Ahir al matí vaig llegir un article d'Ignacio Escolar (4) que tornava a insistir en allò que vaig definir fa uns mesos com una imbecil·litat (5):
Unidas Podemos y Más País ha sumado, en conjunto, 34.500 votos más que Vox en estos comicios, con el 99,85% escrutado. Sin embargo, entre ambas candidaturas han obtenido 14 diputados menos que la formación de extrema derecha, que ha irrumpido como tercera fuerza parlamentaria (...)
Com a més d'un atac al Sistema D'Hondt, l'article també era un atac més o menys explícit a la presentació de la candidatura de Más País, que hauria restat representació a Unidas Podemos, els comentaris dels partidaris d'aquella candidatura no s'han fet esperar. Tampoc el d'aquells que defensen una circumscripció única a fi d'acabar amb la 'sobre representació' de les províncies amb poca població i millorar la representativitat dels càrrecs electes. Davant de les crítiques, tampoc s'ha fet esperar que Ignacio Escolar hagi retallat els punts més conflictius del seu article, canviat discretament la seva autoria, endossant-li a la redacció i no apareixent a la llista dels seus articles publicats al diari (cf. 4): Soy director y fundador de eldiario.es, también colaboro con La Sexta y con The Washington Post.

Si Unidas Podemos diu des de no fa gaire temps que Espanya té un problema territorial que no es limita a Catalunya, sinó que també es troba en els dèficits d'infraestructures socials i de comunicació que han contribuït a buidar l'Espanya interior (6), cal entendre que aquest missatge no ha arribat encara amb claredat a molts dels seus simpatitzants que segueixen defensant la circumscripció única, com en temps de Julio Anguita També és veritat que no puc descartar que no sigui jo qui no ha entès el missatge d'Unidas Podemos, clar.

Seguint amb el missatge d'una democràcia probablement mal explicada, el passat 22 d'Octubre, un article publicat a Punto Crítico (7) deia el següent:
(...) la defensa de la Democracia sólo puede basarse en el desarrollo de la propia Democracia, en el respeto a la voluntad de una mayoría de la que discrepamos, respeto que se fundamenta sobre la piedra angular de la Libertad de Expresión: Asumo la voluntad de la mayoría, que no comparto, como propia, precisamente porque puedo tratar de cambiarla por medio de la Libertad de Expresión.
A la versió publicada a Tweeter vaig deixar aquest comentari (8):
Un articulo mucho más que interesante. Gracias por compartirlo. Solo que he encontrado a faltar que, hace ya mucho tiempo que también se entendía como Democracia el respeto y la defensa de las minorías. Puede que también nos hayamos olvidado de esto.
Deixant però de banda la discussió sobre si la democràcia és més representativa si tenim en compte únicament les veus de la majoria, o si també s'han de tenir en compte els drets de les minories, hi ha un fet que no admet discussió: Hi ha un sistema electoral, aquells que hi participen coneixen les seves regles del joc. Si les coneixen i, malgrat tot hi participen, tàcitament accepten aquelles regles. Si accepten aquelles regles i el joc ha estat net, han d'acceptar també els resultats. Punktschluss!


  1. A nation ignorant and free?, publicat en aquest blog el passat 21.04.2019
  2. Wikipedia: Sistema D'Hondt
  3. Wikipedia: 2016 United States presidential election
  4. eldiario.es: Ignacio Escolar
  5. Ignacio Escolar: Unidas Podemos y Más País suman en conjunto 34.177 votos más que Vox pero obtienen 14 diputados menos, eldiario.es, 11.11.2019
  6. Veure en aquest blog: L'Espanya abandonada i les teories de Malthus, 07.03.2018 || Política territorial - de què estem parlant?, 19.02.2019
  7. Del Manual de Gene Sharp al Síndrome de Sherwood.La política como guerra, el periodismo como arma y el voto como venganza, Punto Crítico, 19.10.2019 
  8. Punto Crítico: El Síndrome de Sherwood; ahora en el Procés, Twitter,19.10.2019

No comments: