Friday, November 8, 2019

the voyager golden records ...

Sony Pictures España: Pixels. Tráiler Oficial HD en español, Youtube, 17.03.2015

Fa uns dies estava prenent un cafè amb un company de la feina amb qui comparteixo un munt de coses i amb qui m'agrada petar la xerrada.

No recordo com va sortir el tema, però vam començar a parlar de la missió Voyager i que la Voyager 2, després de 42 anys de viatge, feia uns dies que havia travessat l'heliopausa, tot i que li quedin uns milers d'anys per deixar completament el sistema solar (1).
Que ambdues naus hagin travessat la helioesfera no implica que hagin abandonat el sistema solar. Això ho faran quan arribin la vora exterior del núvol d'Oort, un grup de petits objectes sota la influència del Sol. Els científics calculen que a la Voyager 2 trigarà almenys 2.300 anys per aconseguir-ho i uns 30.000 anys per travessar aquest núvol i abandonar, definitivament, el nostre sistema. No obstant això, cap de les naus no podran explicar a ningú els mons que puguin descobrir car, d'aquí a cinc anys, aproximadament, es quedarà sense combustible i les Voyager es quedaran en silenci per tota l'eternitat.
Tot d'un cop, em vaig ficar en pla filosòfic i vaig recordar que ambdues sondes van equipades amb un disc: The Sounds of Earth (2), que conté sons i imatges que retraten la diversitat de la vida i la cultura a la Terra. Es va dissenyar amb l'objectiu de donar a conèixer l'existència de vida a la Terra a alguna possible forma de vida extraterrestre intel·ligent que el pogués trobar. El contingut de la gravació va ser seleccionat per la NASA i per un comitè presidit per Carl Sagan .

Tot d'un cop, es va trencar la màgia del moment quan vaig realitzar que en Michaël s'estava partint el pit de riure. Veient la meva sorpresa em va explicar que, durant un viatge que havia fet recentment a New York, no sabent que ficar, es va passar un film completament delirant: Pixels (2015), el tràiler amb el qual obro l'article d'avui. Un film que jo havia vist un estiu que estava sol a casa i no passaven res de millor a cap cadena de la TV. Recordant la fe amb la qual Carl Sagan va presentar la seva idea al vídeo que pots veure al final de l'article i comparant-lo amb Pixels, una astracanada que parodiava aquella iniciativa, ens vam partir el pit de riure junts.

Per aquells que no heu vist Pixels (3), la cosa va d'un campionat mundial de videojocs d'Arcade que es va realitzar en 1982. Els organitzadors informen els participants de què uns exemples dels videojocs que jugaran s'introduiran dins d'una càpsula temporal, al costat d'altres exemples de la vida i cultura de la Terra, per poder entrar en contacte amb altres formes de vida.

Prenent unes quantes idees de Mars Attacks! (1996), el film ens presenta uns extraterrestres que recullen la càpsula, malinterpreten les imatges, les consideren una declaració de guerra i decideixen atacar la Terra emprant aquests jocs com a models per al seu assalt. El president dels Estats Units recorre llavors a un amic de la infància, campió de les maquinetes dels anys 80 que actualment treballa com a instal·lador de sistemes de home cinema, per encapçalar un equip d'experts jugadors d'aquella època: la seva missió serà derrotar als alienígenes i salvar el planeta.

National Geographic Latinoamérica: Mensaje del Voyager para los Viajeros del Espacio, Youtube, 09.11.2017


  1. Cristina Sáez: Primeros resultados de la Voyager 2 desde el espacio interestelar, La Vanguardia, 04.11.2019
  2. Wikipedia: The Sounds of Earth [en] [es][ca]
  3. Pixels (2015:  Wikipedia [en] [es]; filmaffinity.es
  4. Mars Attacks!: Youtube; Wikipedia [en] [es]; filmaffinity.es

No comments: