Friday, November 29, 2019

sáhara Occidental - la 53ª provincia de españa

Provincia 53 - ¿Qué sabes del Sáhara Occidental?, Youtube, 20.09.2019

Divendres passat vaig publicar un article recordant aquella que va ser la província n°51 d'Espanya: Ifni (1).

En Sinfu, que malgrat empassar-se fidelment aquest blog segueix sent un bon amic, em va recordar amb el vídeo que obre aquest post, la presentació a Madrid del documental 'Provincia 53' (2) el passat 20 de setembre.

Un projecte destinat a recordar l'abandonament vergonyós d'Espanya de la província del Sàhara Occidental (3), provocant l'exili de centenars de milers de sahrauís amb DNI espanyol, quan va oferir aquell país als ocupants de Marroc i Mauritània. Fent d'aquest, l'únic país africà on el procés de descolonització segueix pendent 43 anys després.

Wikipedia: Spanish Sahara

La manera com va passar la venda d'aquella província, amb els seus habitants al pack, hauria de permetre comprovar als independentistes que l'al·lèrgia de les autoritats espanyoles pels referèndums d'autodeterminació no va començar a Catalunya. Als unionistes, que sempre que surtin amb allò de: ¿Qué pone en tu DNI?, se'ls podria respondre que posa exactament el mateix que posava al DNI dels sahrauís, als quals es va deixar venuts en mans del Marroc i de Mauritània.

Veient el vídeo, però no solament, voldria dir als professors de Geografia i d'Història d'Espanya que, si segueixen per aquest camí, acabaran fent bona a l'escola franquista. I per favor, que no em surtin ara amb la brasa dels temaris ... Quan tenen interès, els fan passar per l'arc de triomf.

Una fidel lectora, que em va demanar guardar l'anonimat, em va parlar d'un cosí que havia fet el servei militar al Sàhara espanyol, i em va deixar caure alguns detalls del que li havia explicat del seu pas per l'exèrcit. En Pepo, em va parlar del seu servei militar a Melilla i de les insígnies de l'exèrcit de terra que encara lluïen alguns militars espanyols, recordant el seu pas per les províncies de l'Àfrica Occidental. I dic les províncies, perquè ho eren.

Tot allò per alguns és història. Per la majoria, mai no va passar. Però pel poble sahrauí, segueix sent el calvari del seu quotidià.

Insignia tropas África Occidental Española Ejército de Tierra, todocoleccion.net

  1. Espanya i la memòria històrica - Ifni: la província 51, publicat en aquest blog el passat 22.11.2019
  2. La memoria silenciada de la provincia 53 de España, Público, 20.09.2019
  3. Wikipedia: Sahara Occidental [en] [fr] [es] [ca] || Sahara español [en] [fr] [es] [ca]

4 comments:

Roy Batty said...

Carta a VOX: Hace más de 20 años llegué a España sólo. Mis padres que fueron abandonados por España en 1975 no podían acompañarme y preferían que aprovechara la oportunidad de poder estudiar y tener un futuro mejor. Dado que no tenía más de 10 años yo era un #MENA

by Sidi Talebbuia (@Talebbuia), Twitter, 06.11.2019

https://twitter.com/Talebbuia/status/1192084025512538112

Roy Batty said...

Increíble sentencia del Tribunal Supremo negando la nacionalidad a los saharauis nacidos antes de 1975: no eran "colonia", eran españoles con DNI, parte de la España "indivisible", tan españoles legalmente como los jueces que ahora los dejan tirados en la cuneta de la historia.

By Manuel Rivas Barrós (@Rivasbarrs), Twitter 04.06.2020
https://twitter.com/Rivasbarrs/status/1268647425302020096

Roy Batty said...

Alberto Pozas: El Supremo niega la nacionalidad a los nacidos en el Sáhara Occidental cuando era colonia española, Cadena SER, 04.06.2020

Roy Batty said...

Paco Gracia: Los españoles de la provincia 53, Público, 20.06.2020