Friday, November 15, 2019

sobre la política espanyola



Feia molt de temps que no m'ho passava tan bé amb la política espanyola. Em refereixo a tot el que està passant fa pocs dies i que ningú no semblava haver previst. La manipulació descarada que es respira a la gran majoria de la premsa: espanyola, catalana, francesa, britànica, euronews, etc. i la ràbia més o menys continguda per una pila d'anàlisis que probablement no són bones ja ni per la foguera. La ràbia ja sense complexos de totes les dretes (se m'entén quan dic "totes"?) i l'intent de jugar a fer-nos por amb la pujada de l'extrema dreta.

Espera un moment. Saps sumar i restar? Vols que parlem de la pujada de l'extrema dreta? Doncs agafa els resultats electorals publicats per La Vanguardia del dilluns passat (1):
  • Abril 2019. Vox+C's = 6.813.773 vots
  • Novembre 2019: Vox+C's= 5.277.603 vots
Entre el mes d'abril i el de novembre l'extrema dreta ha perdut 1.536.170 de vots (i la gent de dretes rarament no deixa de votar) i 19 diputats. Hom podria pensar que els ha guanyat un PP que, molt lluny del que li havien pronosticat les enquestes dels seus amics mediàtics, ha guanyat 22 diputats. Tot i que, aquells que tinguin la curiositat d'agafar una calculadora, podran veure que el fet d'haver guanyat 663.846 vots no amortitza ni de lluny els vots que ha perdut l'extrema dreta.

Jo no tinc res en contra d'aquells que creuen que els partits polítics, en particular els de dretes i alguns que es presenten com d'esquerres, defensen una ideologia. Però mantenir l'estructura d'un partit convencional costa molts diners. I si fins al mes d'abril C's era la nina dels ulls de l'Ibex (i, per extensió, del Grup Planeta o, si ho prefereixes, La Sexta), sembla clar que va deixar de ser-ho i ha passat el que ha passat. I entre les coses que han passat, hi ha hagut una caiguda dels ingressos pels seus diputats de més d'un 60% (2). Segurament no seran els únics ingressos que deixaran d'entrar. Però segur que recordes que el Tribunal de Comptes era molt respectuós amb les informacions que C's no li volia donar (3).
El informe también recoge seis formaciones políticas que se encuentran en quiebra al presentar “patrimonio neto negativo” al cierre de los ejercicios 2014 y 2015, lo que es causa de disolución, entre las que destacan por su elevada cuantía UDC, la coalición Convergència i Unió e Iniciativa per Catalunya-Verds.
Probablement, C's no sigui doncs l'únic partit que acabi tornant a la disciplina de l'Ibex. En tot cas, em diverteix pensar que, malgrat que crec que ja no queda ningú a C's que pogués defensar aquesta línia, si un futur congrés del partit decidís tornar als principis fundadors i trencar les aliances amb Vox, probablement hi hauria una ruptura de stock de crispetes i d'ansiolítics al país.

S'ha de comprendre doncs l'empipament de la premsa dels diferents règims que corren per les Espanyes. En particular, la de la caverna car, més enllà de la ideologia que podrien defensar els seus editors, si algú llegís els seus diaris faria molt de temps que se sabria que tenen lectors (4). Amb això vull dir que, sento moltíssim desil·lusionar als catalans que es passen el dia llegint els diaris de Madrid per saber què diuen. Però és sabut què, a part dels catalans, dels periodistes i d'alguns polítics, a Espanya gairebé ningú llegeix la premsa. També haurien de saber que la premsa de la caverna està obligada a publicar una astracanada darrera una altra per atreure l'interès d'uns lectors catalans que mai no li fallen.

Deixant de banda els ingressos publicitaris derivats de les visites de les pàgines digitals dels diaris espanyols pels catalans, aquests diaris, com els catalans, els andalusos, etc. viuen de les subvencions. I com no tinc ni el temps ni les ganes de fer una tesi doctoral sobre el tema, et proposo de teclejar: España, prensa, subvenciones a Google. I si tens ganes de profunditzar, pots afegir a aquelles paraules clau: Soraya o Generalitat.

En l'improbable cas que el futur govern de coalició tingués compte de les necessitats de finançament d'alguns diaris i capgirés les polítiques de subvencions practicades durant els mandats del PP o de CiU, estic segur que podríem observar un divertit canvi d'actitud en alguns mitjans de comunicació i en les astracanades que publiquen.

En fi, deixa que em prepari un altre bol de crispetes, perquè els altres que aviat sortiran a escena són aquells col·lectius dels quals s'ha escoltat poc o res durant molt de temps: l'església, les escoles concertades, les organitzacions pro-vida, els governs regionals i els ajuntaments governats per totes les dretes (se m'entén quan dic "totes"?) i, evidentment, tots els funcionaris de l'estat i CC.OO. i la UGT, que mai fallen enllà on governen les esquerres.

Tinc doncs el sentiment que encara no hem vist res. I si la futura coalició agafa sense complexos el toro per les banyes, fent cas omís de totes les astracanades i crisis epilèptiques que deixin anar totes les dretes (se m'entén quan dic "totes"?), la caverna o el Grupo Planeta (Antena 3, La Sexta, La Razón, Playboy, etc) (5), estic convençut que tenim pel davant quatre anys força entretinguts ... molt especialment, en funció de si s'acaba desfent el Grupo Planeta (6).

De totes maneres, passi el que pugui passar amb el Grupo Planeta, sempre quedarà El Mundo que, junt amb el Marca i Expansión, pertanyen a Unidad Editorial (7) que està controlada en un 96%, pel grup italià RCS MediaGroup, de qui el principal accionista és el grup automobilístic italià Fiat S.p.A.  A menys, clar, que Fiat necessiti capital per eixugar pèrdues (9) o per tirar endavant la seva fusió amb Renault (10) i hagi de vendre les seves accions a la borsa i les acabi comprant en Jaume Roures (11). És conya, clar. Tot i que ...

A més d'El Mundo, altres dues cadenes de TV: Cuatro i Telecinco, també pertanyen a una empresa italiana. Ambdues cadenes, a través de Mediaset España Comunicación (12), propietat en més d'un 50% per Mediaset (13), de la qual és propietari majoritari Silvio Berlusconi. Però millor no perdre de vista les ambicions per aquestes dues cadenes i les del Grupo Planeta per Blackrock (14), ara per ara, amb una participació força minoritària a Mediaset España Comunicación.

No sé per què, però tinc com el sentiment que, si al govern de coalició hi hagués gent prou intel·ligent per fer-ho, podria no tan sols neutralitzar a la caverna amb una política adequada de subvencions, sinó convertir-la en una aliada entusiasta de la seva acció de govern. Però per això caldria que algú es mirés de tant en tant Wikipedia i llegís la premsa. I ja sabem que ni es miren la primera i, pel que fa a la premsa, o no la llegeixen, o no llegeixen el que haurien de llegir.

Sobre el tema del finançament de la caverna i, per extensió, de les dretes i de l'extrema dreta, podria haver dit tres o quatre coses sobre els greus problemes amb la justícia als que haurà de fer front, fora d'Espanya, el Banco de Santander. Però tinc altres coses que fer per casa i estic segur que, si ho busques a Google, i et mires els diaris que t'has de mirar, sabràs ràpidament de què estic parlant.


  1. Elecciones generales de España 2019 en España: resultado y ganador, La Vanguardia, 11.11.2019
  2. Marina Estévez Torreblanca: Los ingresos de Ciudadanos por sus diputados se despeñarán un 63% mientras Vox se embolsará 1,4 millones en subvenciones al año, eldiario.es, 11.11.2019
  3. El Tribunal de Cuentas ‘canta las cuarenta’ a Ciudadanos por fallos en su contabilidad, El Plural, 29.12.2017
  4. Jaime Soteras: Los 10 principales periódicos españoles bajaron en 2018 sus ventas en el quiosco, infoLibre, 30.01.2019
  5. Wikipedia: Grupo Planeta [es] [ca
  6. Miquel Macià/Pep Martí: Els Lara, els prínceps destronats de Planeta, Naciódigital, 29.09.2019
  7. Wikipedia: Unidad Editorial [es] [ca]
  8. Wikipedia: RCS MediaGroup [es] [ca]
  9. Fiat Chrysler pierde 179 millones en el tercer trimestre de 2019, Expansión, 31.10.2109
  10. Michel Makiela: La fusion avec Fiat Chrysler, un mariage qui reste à haut risque pour Renault, The Conversation, 09.10.2019
  11. Wikipedia: Jaume Roures [es] [ca]
  12. Wikipedia: Mediaset España Comunicación [es] [ca]
  13. Wikipedia: Mediaset [es] [ca]
  14. Rubén Arranz: Los fondos 'buitre' apuestan 70 millones al desplome de Atresmedia y Mediaset, Voz Populi, 07.06.2019

No comments: