Sunday, November 10, 2019

barcelona i la memòria històrica: somorrostro

Ràdio Clot Televisió: 2014 02 13 Expo fotos Somorrostro, Youtube, 27.06.2016

El passat 20 d'octubre, mentre compartíem un esbós del perfil polític de Narcís Monturiol, et parlava de la fundació en 1897 d'una comunitat anomenada Icària, a la zona costanera de Sant Martí de Provençals (1), i de com en aquells terrenys van aparèixer anys més tard diferents barris de barraques, entre ells: el Pequín, la Mar Bella, el Bogatell, el Somorrostro.

Un dels personatges que van nàixer al Somorrostro, i va acabar sent conegut arreu del món, va ser Carmen Amaya (2) que, vivint a una barraca permanentment amenaçada pels temporals d'hivern, va acabar mudant-se amb la seva mare a casa del seu avi, que vivia al proper barri de Pequín, veí del Somorrostro i separat del Camp de la Bota per la riera d’Horta (3).

Havia pensat incloure en aquesta entrada del blog el tràiler del film Los Tarantos (4), dirigit per Francesc Rovira-Beleta (5), nominat en 1964 per l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa i interpretat per Carmen Amaya i Antonio Gades.

Un  Antonio Gades que, durant la transició, va declarar ser un "català d'Elda", d'ideologia marxista i pancatalanista independentista, encapçalant en 1979 la candidatura del Bloc d'Esquerra d'Alliberament Nacional (BEAN) a les eleccions municipals d'Alacant, i passant anys més tard al comitè central del Partit Comunista dels Pobles d'Espanya (6).

Finalment he preferit incloure a l'entrada un vídeo de Ràdio Clot Televisió amb el qual obro aquesta entrada, amb les imatges de la vida del barri que Manel Gausa va fer en 1958 i va presentar a l’exposició, ‘Somorrostro. Crònica visual d’un barri oblidat’, organitzada al Centre Cívic Besòs en 2014 (7).

També m'ha semblat una bona idea afegir el vídeo que pots trobar a continuació i acabar l'article amb una entrevista a la senyora Júlia Aceituno, sense necessitat de traductors!, a Els Matins de TV3 que m'ha emocionat moltíssim.

Just per acabar. Com es diu al llibre que Manel Gausa va presentar amb motiu de la seva exposició (cf. 7): "Era un barri que Barcelona volia oblidar i que no es podia fotografiar". El barri es va arrasar el 1966 coincidint amb una visita de Franco (8). La majoria dels seus habitants van ser desplaçats a ... correcte!, desplaçats a Nou Barris, més concretament a la Trinitat Nova.

Barcelona en temps passat: Platja del Somorrostro, Youtube, 30.06.2016

Homenatge al barri del Somorrostro, Els Matins, TV3, 23.03.2011


  1. Veure Barcelona i la memòria històrica - Narcís Monturiol, publicat en aquest blog el 20.10.2019
  2. Wikipedia: Carmen Amaya [en] [fr] [es] [ca]
  3. Carmen Amaya: la gitana catalana que revolucionà el ball, l'accent.cat, 11.06.2013
  4. Wikipedia: Los Tarantos [en] [fr] [es] [ca]
  5. Wikipedia: Francesc Rovira-Beleta [en] [fr] [es] [ca
  6. Wikipedia: Antonio Gades [en] [fr] [es] [ca
  7. Somorrostro. Crònica visual d’un barri oblidat, Barcelona Llibres, barcelona.cat

1 comment:

Roy Batty said...

El Museu Marítim conserva una ofrenda en forma de maqueta de barco que los habitantes del humilde barrio de la playa de la Mar Bella entregaron al presidente Macià tras los graves destrozos causados por los violentos temporales de 1931

Xavi Casinos: El exvoto de las barracas de Pequín, La Vanguardia, 05.01.2020