Sunday, July 12, 2020

the whisky trek in switzerland

Beer, Wine and Spirits: What Is The Whisky Trek In Switzerland?, Youtube, 15.01.2019

Cada cop que en Sinfu ve a veure'm a Suïssa em porta una ampolla de Tullamore (1) que ha comprat al Duty Free de l'aeroport. El que jo em guardo molt de dir-li és que, des del 1er de juliol del 1999, any en què es va autoritzar la seva destil·lació legal, a Suïssa també es produeix Whisky.

A partir d'aquella autorització, una de les cerveseries més importants del país: Brauerei Locher AG (2), va començar la producció d'un Whisky conegut amb el nom d'Appenzeller Säntis Malt (3). Des del 2003, aquesta destil·leria només utilitza ordi i cereals cultivats a les zones de muntanya de Suïssa i l'envelleix en velles bótes de cervesa, que li donen un sabor de caramel i de mel. Però sobre les botes parlarem més endavant.

El xovinisme suís recorda constantment que Jim Murray (4), després d'en Sinfu un dels més reconeguts experts en Whisky del món, va declarar en 2010 l'Appenzeller Säntis Malt com el Whisky Europeu de l'Any. Hom diu també que, en els darrers tasts, està batent molts dels Whiskies escocesos (5). Com aquestes coses em recorden vagament a d'altres que he escoltat sovint al país que em va veure nàixer, deixa'm dir-te que no me les crec gaire.

Ara bé, amb la mateixa llibertat que puc dir que el meu paladar inexpert m'ha permès apreciar Whiskies japonesos que poden competir amb els millors Whiskies que el meu pressupost m'ha permès tastar, també puc dir que el Whisky d'Appenzell està força bé.

Aquesta opinió també la compartia Sepp Manser, propietari d'un refugi de muntanya: Berggasthaus Meglisalp (6) que, en 2012, va proposar a la Brauerei Locher AG embotellar una varietat de l'Appenzeller Säntis Malt amb el nom del seu refugi. Una idea que es va estendre ràpidament car, actualment, 26 refugis de muntanya s'han organitzat al voltant d'un circuit de trekking, conegut fora del país amb el nom de The Whisky Trek In Switzerland, on cadascun d'aquests refugis té una bóta de Whisky pel consum dels seus clients.

Cada bóta conté el mateix destil·lat bàsic: el Säntis Malt de la Brauerei Locher AG. Però el que fa que cadascuna d’aquestes bótes sigui única i la diferenciï de les altres és l'indret on ha madurat (ho has de veure el vídeo); el tipus de fusta de la bóta: roure americà, portuguès, francès o rus; i el tipus de beguda alcohòlica que havia envellit a la bóta abans: vi dolç, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon, Gamay, Zweigelt, Porto, Xerès, Rom, Bourbon, aiguardent de pruna o cervesa. D'aquestes combinacions en resulta un sabor únic per cada bóta, i la seva descoberta és possible seguint l'itinerari del The Whisky Trek In Switzerland. Per tal de preservar l'exclusivitat d'aquests Whiskies, afegir que només es poden beure al refugi de muntanya que els ofereix, directament de la bóta, o bé en ampolles d'1 o 5 dl signades personalment com a còpies úniques pel guarda del refugi (7).

Deixa'm aclarir-te però una cosa. Jo no he fet encara el Whisky Trek. Si mai el faig, no diré que no a tastar un got de Whisky dels refugis. Però veient al vídeo les condicions de transport de les bótes fins els refugis i les variacions de temperatura dels llocs on figura que el Whisky envelleix, sospito que el Whisky obert que serveixen ha envellit tranquil·lament a la la destil·leria de Brauerei Locher AG i s'ha transportat al refugi en helicòpter. De totes maneres, cal recordar que els tios del vídeo sempre el consumeixen en ampolles tancades. En fi, si fas el Whisky Trek abans que jo el faci, no deixis de deixar-me un comentari. Danke schön.


  1. Tullamore: Home page || Wikipedia [en] [fr] [es] [ca]
  2. Brauerei Locher AG: Home page
  3. Säntis Malt: Home page
  4. Wikipedia: Jim Murray (whisky writer)
  5. A Primer on Swiss Whisky, Newly Swissed, 29.11.2012
  6. Appenzellerland: Berggasthaus Meglisalp
  7. Du Säntis Malt au Whiskytrek: la randonnée de l’eau-de-vie, myswitzerland.ch

No comments: