Thursday, July 9, 2020

rosario - la memòria històrica (2/2)


Videocolumna 2. De facturas anarquistas y bicicletas en los muros de Rosario. from Espora Producciones on Vimeo.

Avui m'agradaria compartir amb tu un vídeo narrat per Claudia Luna Fuentes, articulista del diari Vanguardia, a Saltillo, capital de l'estat de Coahuila de Zaragoza, a México. Probablement una vila i un estat federal que, com jo, no tenies ni idea que existissin. Només puc afegir que la majoria d'immigrants hispanos que he conegut a Suïssa, tenen uns coneixements en geografia d'Espanya que van molt més enllà dels que jo pugui tenir dels seus països d'origen. Un gran respecte, doncs.

Aquest vídeo de 1'47'' és un condensat de cultura que ens presenta el passat anarquista de la ciutat de Rosario, la tercera ciutat més poblada de l'Argentina, a 300 km al nord-oest de Buenos Aires. Un passat anarquista influenciat per immigrants italians, com Errico Malatesta, que va fundar en 1887 amb altres immigrants la Sociedad Cosmopolita de Resistencia y Colocación de Obreros Panaderos, de la que Claudia Luna Fuentes ens parla al vídeo. Un passat anarquista que també van portar a les maletes els immigrants d'origen hebreu originaris de l'Europa Oriental, principalment de Polònia i Ucraïna, i unes tradicions que encara avui hom pot trobar a l'Argentina, com pots veure al vídeo.

Just per acabar, com pots veure a la llegenda del vídeo, aquest ha estat publicat per Espora Producciones. Et recomano passar-te pel seu espai a Vimeo per descobrir una pila de documentals més que interessants.


Videocolumna Claudia Luna sobre Ayotzinapa en Rosario, Arg. from Espora Producciones on Vimeo.

1 comment:

Roy Batty said...

11 Jul 1918 Jewish Ukrainian anarchist Simón Radowitzky escaped from an Argentinian prison island. He was serving a life sentence for assassinating the chief of Buenos Aires police, who had ordered a massacre of workers. Working Class History, Twitter, 11.07.2020(@wrkclasshistory), Radowitzky, Simon, 1891-1956, libcom, 18.02.2006