Tuesday, July 14, 2020

la face cachée de la suisse

Défense d'entrer - L'armée Suisse et ses forts sécrets, Youtube

Fa poc més de dues setmanes publicava un article sobre les fortificacions militars i civils a Suïssa: Le sentier des Toblerones (1) que va tenir com a resultat la rebuda d'un munt de missatges privats amb comentaris de tota mena sobre el tema.

Vist l'interès que van despertar els vídeos que vaig passar en aquell article, avui m'agradaria passar-te dos altres realitzats per francesos. El primer és molt vell, de principis dels anys 2000 i de poc més de 6 minuts. Però, malgrat els anys que han passat, trobo que segueix sent molt interessant car presenta una Suïssa que la majoria dels turistes que visiten el nostre país desconeix. I moltes de les seves seqüències, tot i que amb material molt més modern, segueixen sent d'actualitat, en particular pel que fa a les bases aèries, que poden recordar-te algun film de Star Wars.

El segon vídeo et presenta amb més detall la més gran de les fortificacions del nostre país que ja has pogut veure al primer. Probablement et sorprendrà tant com m'ha sorprès a mi el seu increïble estat de conservació estant en desús des del 1995. Un increïble estat  de conservació al que cal afegir tot el material utilitzat durant la guerra freda i que esdevé avui una mena de museu de la tecnologia d'aquells anys.

Dans le plus grand bunker de Suisse (et le plus secret), Youtube, 03.11.2019


  1. Le sentier des Toblerones, publicat en aquest blog el 28.06.2020

No comments: