Monday, July 27, 2020

moonshiner

Moonshiner (Traditional arr. by Bob Dylan), Youtube, 07.12.2019

Hom coneixia amb el nom de Moonshine (1) les begudes alcohòliques que es destil·laven clandestinament. I com a Moonshiner aquell que les produïa. De vegades, Moonshine es fa servir també en referència a un tipus específic d'alcohol basat en la destil·lació del blat de moro. Però fa anys que s'utilitza per referir-se a qualsevol alcohol destil·lat clandestinament.
Els productes alcohòlics produïts a les destil·leries domèstiques són comuns a tot el món (2) i, molt sovint, il·legals. Podem trobar un bon exemple d'aquesta activitat a Galícia amb la producció d'orujo (3).
Moonshiner és també un tema preciós de folk tradicional dels anys 1930 que Bob Dylan va recuperar en 1963 i que avui m'agradaria compartir amb tu amb un vídeo d'alt voltatge emocional amb el que he obert aquesta entrada.
If the whiskey doesn't kill me, I don't know what will.
Sobre la base del tema de Dylan, s'han fet un fotimer de versions. Personalment, hi ha dues que em tenen robat el cor. La d'una vella banda de country alternatiu: Uncle Tupelo (4), gravada el 1992 . O la que m'agrada més de totes totes, la d'una banda americana d'indie molt poc coneguda: Scorpios (5).

Uncle Tupelo - Moonshiner, Youtube

Scorpios - Moonshiner, Youtube


  1. Wikipedia: Moonshine
  2. Wikipedia: Moonshine by country
  3. El 80% del aguardiente es ilegal y escapa de cualquier control sanitario, El País, 06.01.2009
  4. Uncle Tupelo: Wikipedia, The unofficial Uncle Tupelo archives
  5. Scorpios: Home page, Wikipedia

No comments: