Thursday, July 23, 2020

sobre les lliçons de la pandèmia

FutureMag - ARTE TV: Aquaponie, un système vertueux, Youtube, 13.12.2014

Les lliçons que hem après
Des de que va començar la pandèmia del COVID-19, hi ha molta gent que va aprendre un munt de lliçons. Altres cap ni una, però aquests no tenen cap remei i els deixaré de banda.

La més important de les lliçons que vam aprendre és que hem pogut viure el confinament d'una manera decent gràcies a que teníem assegurat el subministrament d'aliments, d'aigua i electricitat.

Una altra de les lliçons de la pandèmia és l'extrema dependència d'una economia que consideràvem global i que ha demostrat quin és el gran risc de no produir a nivell local o nacional productes de primera necessitat. També hem pogut comprovar el gran risc que representa la pràctica industrial de l'eliminació de stocks amb el principi del Just in Time (1). També hem vist l'efecte del tancament de les fronteres i les caravanes de camions aturats quan alguns d'aquells bens seguien produint-se a un altre país de l'UE. Podem considerar-nos doncs afortunats que el sector de la producció alimentaria no hagi viscut el confinament dels altres sectors i, pel seu caràcter de producció local i nacional, hagi pogut seguir alimentant tots aquells que estàvem confinats a casa.

Finalment, hem retingut que no existeix a cap país una política de protecció civil que vagi més enllà de poder fer front, i no sempre, a unes inundacions, un gran incendi forestal o a un període de sequera: potser, i no a tot arreu, van existir en temps de la Guerra Freda, però hem vist que ja no. També podem dir que, donat que les polítiques de gestió de risc s'han manifestat com francament deplorables o inexistents,ja no tenim gaire arguments per seguir ridiculitzant els Preppers (2).

Amb l'excepció dels irrecuperables, molta gent està preocupada, i amb molta raó, per l'arribada de les futures vagues d'una pandèmia (3) per les que seguim sense estar preparats i per les que no veiem cap altra solució que la fabricació d'una vacuna. No fa gaire estàvem més preocupats per l'impacte de les nostres emissions en un canvi climàtic que està augmentant perillosament les temperatures del planeta.

Les lliçons que hem oblidat
Ni ara ni abans ens hem preocupat per anticipar quines són les mesures que caldria prendre per sobreviure a un altre tipus de canvi climàtic del que gairebé ningú ha parlat, un fenomen que ha sigut molt més freqüent en la historia de la humanitat que no el que es va començar a desencadenar amb la revolució industrial.

M'estic referint a les emissions d'origen volcànic. Emissions com, per exemple, la del volcà Okmok (4) l'any 43 AC, que van provocar les condicions meteorològiques més extremes que ha viscut el planeta els darrers 2.500 anys (5). També les erupcions volcàniques dels anys 536, 540 i 547, que van provocar el petit període glacial que va cobrir la major part de l'hemisferi nord entre els anys 536 i 660 (6). Unes erupcions que van fer baixar enormement la radiació solar, creant un fred intens arreu del planeta i la caiguda dels rendiments agrícoles, la penúria alimentària i unes malalties, que es van estendre per tot arreu.

Amb tot però, cap erupció volcànica de les que hagi pogut viure la historia de la humanitat tindria ni de lluny l'impacte que tindria l'erupció del supervolcà de Yellowstone, amb una cambra magmàtica gegant que podria precipitar la fi de la humanitat si entrés en erupció, com sembla fer cada 600.000 anys i no estem molt lluny estadísticament de la propera (7).

Les lliçons que hauríem d'aprendre
El bon funcionament dels sectors de serveis com l'aigua i l'electricitat, però molt especialment la cadena alimentària: des de la producció, passant pel transport i fins a la distribució ens ha permès viure confortablement el confinament a aquells que ens hem quedat a casa. Però cas que haguéssim de viure la caiguda d'un meteorit o una erupció volcànica com les que et comentava abans, aquella cadena deixaria de funcionar. Podria fins i tot no funcionar la producció d'electricitat si aquesta depengués d'una manera massa important de l'energia solar fotovoltaica.

Pel que fa a l'energia elèctrica, una de les pistes que hauria de seguir una política de gestió de risc podria ser la inversió en recerca i desenvolupament en energies com la geotèrmia i la fusió (8). Pel que fa a la producció alimentària podem recordar que ja fa molt de temps que hi ha explotacions de producció industrial de vegetals en locals tancats i sense llum solar: si no em creus, pots llegir alguna cosa sobre les plantacions de marihuana clandestines.

Sobre l'aquaponia i l'agritectura
Ara en serio (no era broma!), com pots veure al vídeo que obre aquesta entrada, m'estic referint a les instal·lacions aquapòniques, que combinen simbiòticament les tècniques de l'aqüicultura i dels conreus hidropònics (9).

A Suïssa, Urban Farmers (Basel) (10), la primera empresa que surt al vídeo amb què he obert aquest article, va haver de tancar, car els costs de producció no permetien cobrir les inversions abans de 10 anys (11). Gairebé el mateix va acabar passant amb FarmedHere (12), l'empresa de Chicago que tanca aquell vídeo: tot i que els seus propietaris creien que el projecte funcionava, no els feia guanyar prou diners i veien que les seves inversions podien obtenir més beneficis en altres sectors. L'any passat, Plantagon (13), l'empresa que va dissenyar un edifici simbiòtic (humans i plantes) per la ciutat sueca de Linköping (veure al vídeo que tanca aquest article), probablement la més ambiciosa visió en el terreny de l'agritectura (14), també queia en bancarrota (15).

A Retales de una vida (16), Celtas Cortos deien que; de las batallas perdidas salió un ganador ... No sé si és el cas, però enguany s'ha anunciat un projecte de col·laboració entre un dels grans de la distribució i una nova empresa que es dedicarà a la producció exclusiva de productes vegetals a una nau industrial de Basel (17): aquesta explotació estarà altament robotitzada (18). Altrament, el passat mes de març, el politècnic de Zürich anunciava la creació d'una spin-off que havia desenvolupat un nou concepte de Vertical Farming al centre de recerca que els ferrocarrils suïssos tenen a Basel (19). Cap d'aquestes iniciatives no es pot comparar amb la talla o el finançament 'AeroFarms (20), a Newark (New Jersey), una companyia amb 15 anys de vida a l'esquena que l'any passat va reeixir a atreure 100 milions d'USD d'inversions (21).

Observacions personals
M'ha sortit un article massa llarg per un blog i no he fet més que sobrevolar el tema. Amb pandèmia o sense, crec que s'hauria de potenciar la producció local i nacional d'aliments, tant com la producció d'energia. I si no es troben altres canals de finançament, crec que s'hauria d'analitzar la possibilitat d'incloure les accions necessàries en les polítiques de protecció civil i de gestió de risc, ambdues, elements imprescindibles d'una política de defensa que va molt més enllà del seu component militar.

També crec que, més enllà de l'amenaça d'una gran erupció volcànica o de la caiguda d'un meteorit, s'hauria de potenciar el desenvolupament industrial, a escala local o nacional, d'instal·lacions aquapòniques. Si la seva rendibilitat econòmica està encara per demostrar, aquest tipus de producció es pot fer sense la utilització d'adobs ni pesticides, amb un creixement de les plantes que pot superar gairebé un 400% el de les plantes a l'aire lliure, la utilització de gairebé menys del 95% en consum d'aigua i un augment de la producció que pot superar entre un 20% i un 40%. Aquests avantatges s'han confrontar amb el fet que estem davant d'un nou procés industrial que, a dia d'avui, exigeix enormes quantitats d'energia i està sotmès a una gran complexitat tecnològica (22).

Potser, com en tants altres terrenys, les millors solucions vindran de la investigació espacial (23).

VodafoneOne: Campos de cultivo en edificios para alimentar a las ciudades, Youtube, 18.05.2017


  1. Wikipedia: Just-in-time manufacturing [en] [fr] [es] [ca]
  2. Sara Borondo: 'Preppers': así es la comunidad más preparada frente al coronavirus, El Correo, 17.03.2020
  3. Abril Phillips: Los rebrotes, una constante histórica, La Vanguardia, 18.07.2020
  4. Wikipedia: Mount Okmok [en] [fr] [es] [ca]
  5. Katie Hunt: Scientists identify Alaskan volcano that may have helped the rise of the Roman Empire, CNN, 22.06.2020
  6. Büntgen, U., Myglan, V., Ljungqvist, F. et coll. Cooling and societal change during the Late Antique Little Ice Age from 536 to around 660 AD. Nature Geosci 9, 231–236 (2016). https://doi.org/10.1038/ngeo2652
  7. Business Insider España: El plan de la NASA para que sobrevivamos a un supervolcán, Youtube, 09.10.2019 || Daily Geek: Ce volcan qui menace l’humanité va entrer en éruption, voici comment la NASA veut éviter le désastre, 15.10.2019
  8. Veure Nuclear fusion could be soon a reality ... really? (1/2) (2/2), publicats en aquest blog respectivament el 12.03.2018 i el 26.03.2018
  9. Wikipedia: Aquaponics [en] [fr] [es] [ca]
  10. UrbanFarmersCH: Home page || URBANFARMERS image film (English), Youtube, 03.11.2013
  11. Emma Beath: How Roman started his Urban Farmers business with a pitch at Startup Weekend, Startup Weekend Switzerland Blog, 10.07.2019 || Ruedi Mäder: Urban Farmers versuchen in Wallisellen das Comeback, Handelszeitung, 06.09.2017
  12. Greg Trotter: FarmedHere, indoor farm in Bedford Park, turning off the lights for good, Chicago Tribune, 16.01.2017
  13. Plantagon: Home page, World Food Building, Sweden || Wikipedia 
  14. Introduction to Agritecture, Vertical Farming Academy
  15. Swedish Vertical Farming Company "Plantagon International" Declares Bankruptcy, Agritecture, 22.02.2019 || Jennifer Marston: What Plantagon’s Bankruptcy Could Tell Us About the Future of Large-scale Vertical Farming, The Spoon, 01.03.2019
  16. Veure Celtas Cortos - Retales de una vida - Cada día, publicat en aquest blog el 26.06.2020
  17. Migros Basel and Growcer are launching a common project, Growcer, 15.01.2020 || Alice Sager: Vertical Farm in Basel: Migros setzt auf Gemüse aus der Halle, Bauernzeitung, 15.01.2020
  18. Europe’s most automated Vertical Farm in Basel (CH), Growcer, 01.08.2019 || Growcer - Teaser, Youtube, 08.06.2020 || Growcer - Autonomous Lift and Plant Carriers, Youtube, 19.05.2019
  19. Smart City Lab Basel: Home page || Sybille Zimmermann: Feeding the world with Integrated Vertical Farming, ETHzürich, 05.03.2020
  20. AeroFarms: Home page || B1M - Growing Up: How Vertical Farming Works, Youtube, 06.03.2019 || Forbes: AeroFarms Looks To Feed The World Using Vertical Farming, Youtube, 29.06.2018
  21. Lindsay Fortado and Emiko Terazono: AeroFarms raises $100m as investors rush to indoor farms, Financial Times, 09.07.2019
  22. 5 Disadvantages & Reasons Why Vertical Farming Fails, Modern Urban Farming
  23. La Nasa a 60 ans. Pneus, GPS, poêles : ce que la conquête spatiale a changé dans votre vie quotidienne, Ouest-France, 27.07.2018 || 10 Inventions Aérospatiales que nous utilisons au quotidien, philips.ch

No comments: