Friday, May 7, 2021

csi - lausanne

France 2. Télé Matin - Une autre école - École des Sciences Criminelles à Lausanne, YouTube, 12.03.2018


L’Ecole des Sciences Criminelles (ESC) de Lausanne (1) va ser la primera escola forense del món. Va ser fundada el 1909 i, almenys fins fa poc, l'única a Europa en lliurar un diploma de formació completa en Ciències Forenses. Altrament, gràcies als seus treballs d'investigació, desenvolupaments metodològics i formació, ocupa un lloc reconegut en l’escena local i internacional (2).

En l'àmbit internacional, els experts de l'ESC sovint són sol·licitats per actualitzar altres departaments amb les tècniques més modernes o per participar amb els seus informes en la solució de casos complexes. A França, per exemple, la Gendarmerie Nationale (França) envia cada any un sotsoficial per tal d'actualitzar els coneixements sobre les ciències forenses a la institució que representa. A més, els experts de Lausana van ser reclamats, entre altres casos, per la realització d'informes sobre l’explosió de la fàbrica AZF a Toulouse, o l’incendi del túnel del Mont-Blanc. En altres països, els tècnics de l'ESC han participat en diverses investigacions tècniques i científiques: com certs atacs de l'IRA a Irlanda del Nord o l'assassinat del primer ministre libanès Rafic Hariri (2).

Com pots veure als vídeos amb què he obert i tancat aquest article, els estudis en ciències forenses de l'ESC de Lausanne estan basats en una formació científica complexa i interdisciplinària, que comprèn a més la ciència forense mateixa, assignatures de ciències experimentals com ara física, biologia i especialment química, però també un component important de les ciències humanes (dret penal, criminologia), disciplines de la medicina (medicina forense) i enginyeria (informàtica, balística, imatge...). La proporció de treballs de laboratori és molt elevada en comparació amb el temps dedicat als cursos i als seminaris (3).

Gràcies a la popularitat de sèries americanes de TV com CSI i NCIS i les seves diferents franquícies, les instal·lacions de l'ESC, previstes per uns 140 estudiants el 1990, van haver d'adaptar-se ràpidament per acollir els 500 a 600 estudiants que es matriculaven entre 2015 i 2017, dels quals solament 200 a un primer curs molt dur, on solament passen els estudiants que tenen les notes més altes (4).

Et proposo tancar aquest article amb una ràpida presentació i visita de l'ESC i un enllaç a una pàgina de la RTS amb diferents vídeos i enregistrament d'emissions de ràdio sobre aquest tema: Les sciences criminelles.

Punxa aquest enllaç per veure aquest vídeo interessant ...

Présentation et visite de l'Ecole des sciences criminelles, Coursera


  1. Ecole des sciences criminelles: Home page
  2. Police Scientifique (France): L’Ecole des Sciences Criminelles de Lausanne
  3. Orientation.ch: Science Forensique
  4. Emmanuel Borloz: L’Ecole des sciences criminelles manque d’air, Tribune de Genève, 17.02.2017

No comments: