Friday, May 28, 2021

funerària la palma

Les moltes vides de la casa del jueu Astruc Adret/JORDI ROVIRALTA (1)

Fa uns dies vaig trobar entre les meves notes un article que Sílvia Marimon va publicar a l'Ara en 2018 (1). L'article ens explicava la història de la casa d'un senyor que, després de la seva conversió al cristianisme, es deia Lluís Junyent.

Abans de la massacre del Call jueu de Barcelona del 1391, el senyor Lluís Junyent era un comerciant jueu que s'anomenava Astruc Isaac Adret. La seva casa es trobava a un carrer que abans portava el vergonyós nom de Sant Domènec del Call i ara s'anomena Salomó Ben Adret (2), com pots comprovar a Google Maps (3).

Actualment, aquesta casa acull tres associacions jueves: Mozaika, la European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage i l’Institut d’Estudis Mon Juïc, que treballen per recuperar el patrimoni jueu, investigar el seu passat, fer xarxa al barri i acostar la cultura jueva al gran públic.

Abans de ser un equipament cultural, l'antiga casa del nostre vell amic Astruc Isaac Adret es va destinar a altres tipus de serveis. Des del 1918 fins als anys 1970 era coneguda com el Bordell dels canonges: “L’anomenaven dels canonges per la seva proximitat amb la catedral” (cf. 1), res a veure amb els clients més fidels de l'establiment, clar. Però abans que els clients d'aquest establiment hi anessin per adoptar una posició horitzontal, un altre tipus de clients els havien precedit al mateix establiment, adoptant la mateixa posició, car a mitjans del segle XIX hi havia una funerària anomenada La Palma (4).

I ara, espero que comprenguis que deixi d'escriure perquè, cada vegada que penso en el nom amb què era conegut el bordell i, molt especialment, en el nom de la funerària, em moro de riure!


  1. Sílvia Marimon: Les moltes vides de la casa del jueu Astruc Adret, Ara, 18.08.2018
  2. Barcelona rebautizará la calle Sant Domènec del Call con el nombre de Salomó Ben Adret, La Vanguardia, 17.07.2018
  3. Google Maps: Carrer de Salomó ben Adret, 08002 Barcelona, Espanya
  4. ¿Por qué “palmar” es morir?, Spanish Language, 20.01.2017

No comments: