Sunday, May 23, 2021

l'alta edat mitjana vista des de sapaudia (1/4)

HerodoteVideos - Les invasions barbares et la chute de Rome (370-476), YouTube, 12.05.2020


L'alta edat mitjana és un terme resultant d'una pèssima traducció de l'alemany al francès, l'espanyol o el català (la traducció de "alt" en alemany seria "vella" o "antiga", i no pas "alta"). Malgrat tot, un terme que ha reeixit a sobreviure en aquestes llengües per definir un període que s'estén des de la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident fins, més o menys, segons els autors, a l'any 1000 (1).

Es tracta d'un període on van passar un munt de coses. Tantes i tan importants, que els professors d'història i els de geografia, per desconeixement o per incapacitat de resumir-lo en un temari de curs massa carregat, el travessaven comme un chat sur la braise i evitaven no anar molt més lluny del relat de la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident i la photo finish que obria la porta a la baixa edat mitjana (2).

Aquest article és el primer d'una sèrie on descobrirem junts algunes de les coses que van passar en aquella època. Just per recordar que els països i les seves fronteres, les llengües que utilitzem i els paisatges que coneixem no són més que construccions temporals que no resisteixen el pas del temps, descobrirem junts alguns dels esdeveniments que van tenir lloc durant aquell període de la història des d'una regió que avui gairebé ningú coneix: la Sapaudia.

Redescobrirem junts les invasions bàrbares i veurem com algunes de les més petites de les seves tribus van acabar per separar pobles que existien abans que hi arribessin, i unint altres que mai ho havien estat, dins de les fronteres que avui coneixem (més o menys, clar). Veurem una pandèmia que va delmar la humanitat, fent caure imperis i donant pas a d'altres. Veurem un canvi climàtic brutal del qual avui comencem a descobrir les causes, i fins i tot un tsunami a un lloc que mai no podríem imaginar.

Totes les històries tenen un principi. I la de la sèrie que avui comencem té el seu principi al nord de la Xina. Perquè, si no sabem què va passar al s. IV mai no comprendrem quin és l'origen dels pobles i de les llengües que podem trobar avui a Europa: entre elles, la nostra llengua. I una bona manera de saber què va passar d'una manera ràpida i comprensible és veure el vídeo amb què he obert aquest article, un vídeo fet per un remarcable astrònom i professor de física: Vincent Boqueho (3).

Els bàrbars arriben a Europa
Assumeixo que ja has vist el vídeo amb què he obert aquest article. I que has recordat que les migracions germàniques que expliquen quins són els pobles i les llengües que avui podem trobar a Europa va començar amb la migració, l'any 370, d'un poble que vivia al nord de la Xina que avui coneixem amb el nom de: Huns (4).

Addicionalment, segur que aquest vídeo també t'ha recordat quin és l'origen dels Visigots (5) que van acabar instal·lant-se a la península Ibèrica, creant un regne que la majoria d'historiadors espanyols han utilitzat com a pretext ideològic per explicar la idea de la Reconquista i el pal de paller sobre el qual es va construir la "nació espanyola".

Els bàrbars a Sapaudia
Com també has vist al vídeo que al país que avui coneixem amb el nom de Suïssa es van instal·lar dos pobles que marcaran el seu futur: els Alamans (6) i els Burgundians (7), et proposo veure un altre vídeo de Vincent Boqueho on veurem què va passar a Europa al període que coneixem com l'alta edat mitjana.

HerodoteVideos - Le haut Moyen Âge (476-962) en mode chronométré : 13 secondes par décennie, YouTube, 09.02.2021

Els Burgundians, originaris d'una minúscula illa del Mar Bàltic (cf. 7), s'havien aliat amb els Francs (8), originaris d'una remota regió de l'Imperi Romà, al Danubi. L'any 534 van combatre junts contra els Visigots a una guerra que va acabar amb l'ocupació de l'Aquitània i el Midi, territoris que es van dividir entre els aliats. Uns territoris que mai no van fer part de la idea de la Reconquista de l'antic regne Visigot, vehiculada per la historiografia espanyola contra els musulmans.

Dins dels límits del regne dels Burgundians, entre el massís del Jura i els Alps, es trobava una regió coneguda amb el nom de Sapaudia (9), delimitada per l'àrea que es troba entre els rius Ain, el Rhône, el llac Léman, el massís del Jura i el riu Aar. Els límits d'aquesta regió coincidien amb part del que avui coneixem com la Suïssa francòfona (la Suisse Romande) i incloïa les civitas de Ginebra, Nyon i Avenches.

Par Marco Zanoli (Sidonius) — Travail personnel, CC BY-SA 4.0

A Sapaudia, de manera semblant al que va passar a Hispània amb els Visigots (10), els Burgundians tot i ser un dels pobles més nombrosos de la invasió bàrbara, només representaven un terç, o fins i tot una desena part, d'una població. Els autòctons eren molt més importants en nombre: els Helvecis (11)  al nord del llac Léman, i els Al·lòbroges (12), al sud d'aquest llac.

Després de la conquesta del regne dels Burgundians pels Francs el 534, l'arribada d'aquests darrers en no va canviar gran cosa pel que fa a la demografia. Però sobre la demografia, parlarem al proper article de la sèrie.


  1. Wikipedia: Alta edat mitjana [en] [fr] [es] [ca]
  2. Wikipedia: Baixa edat mitjana [en] [fr] [es] [ca]
  3. Vincent Boqueho: Biographie, Futura Sciences
  4. Wikipedia: Huns [en] [fr] [es] [ca]
  5. Wikipedia: Visigoths [en] [fr] [es] [ca]
  6. Wikipedia: Alemanni [en] [fr] [es] [ca]
  7. Wikipedia: Burgundians [en] [fr] [es] [ca] || Benedikt Meyer: Les rois intrigants, National Museum CH, 15.10.2018
  8. Wikipedia: Francs [en] [fr] [es] [ca]
  9. Wikipedia: Sapaudia [en] [fr] [es] [ca]
  10. Veure Venim del nord, tornem del sud (4), publicat en aquest blog el 04.11.2020
  11. Wikipedia: Helvetii: [en] [fr] [es] [ca]
  12. Wikipedia: Allobroges [en] [fr] [es] [ca]

No comments: