Tuesday, June 4, 2019

alexandria ocasio-cortez

Alexandria Ocasio-Cortez: El Valor para Cambiar, Youtube, 04.06.2018

Diumenge passat vaig veure a Netflix un documental que em va agradar molt: Knock Down the House (1). La història d'una treballadora que no està d'acord ni amb el sistema sota el qual està vivint ni amb el congressista que representa al seu districte electoral.

És també la història d'altres dones que, arreu del país, decideixen prendre en mà la responsabilitat de les seves vides, trencar amb aquells que representen una visió de la societat que no comparteixen i presentar-se a les eleccions primàries de la seva circumscripció electoral pel Partit Demòcrata.

Però és, sobretot, la història d'Alexandria Ocasio-Cortez (2), la candidata a les primàries pels Democratic Socialists of America (3) que li van permetre presentar la seva candidatura al Congrés USA i guanyar-la!

Probablement algú interpretarà que, no havent guanyat el seu combat electoral a les primàries del Partit Demòcrata, les altres dones que protagonitzen aquest documental i la seva causa han estat derrotades. Personalment, crec que no hi ha res més lluny de la realitat. Crec que han començat a sacsejar els fonaments de l'immobilisme del sistema, reclamant quelcom que és una indecència que l'economia més gran del món no pugui oferir als seus ciutadans: com per exemple, l'aigua potable (4) o un sistema sanitari digne i per tothom (5).

Amb 29 anys, Alexandria ja és membre de la Cambra de Representants al Congrés dels USA des del 3 de gener d'enguany. Ningú sap encara què podrà fer, què farà, ni si la seva elecció acabarà obrint una porta a altres candidates a les pròximes eleccions. Per ara, ha reeixit a convertir en fum els més de 3 milions d'USD que el seu adversari polític havia rebut com a donacions per a la seva campanya electoral, segurament a canvi de defensar una visió política que el triomf d'Alexandria ha impedit que vagi més lluny.

Per ara, Alexandria ja ha demostrat que pot batre el sistema on aquest menys s'ho esperava. És una primera victòria. I una llarga marxa sempre comença amb un primer pas. O, com diu Alexandria, al vídeo d'aquest reportatge d'Alzando la Voz - Puerto Rico: "S'ha d'intentar. Perquè, si no ho intentem, mai no hi arribarem. S'ha d'intentar cent vegades si cal, perquè una surti bé".

Alzando la voz Puerto Rico con Alexandria Ocasio-Cortez (07.05.2018), Youtube, 06.07.2018


  1. Knock Down the House (2019): Wikipedia, NetFlix, || El fenómeno de Alexandria Ocasio-Cortez llega a Netflix, EFE América, 30.04.2019 || Charles Bramesco: Knock Down the House: behind the year's most rousing political documentary, The Guardian, 01.05.2019
  2. Alexandria Ocasio-Cortez: Wikipedia, Democrat for Congress NY-14
  3. Democratic Socialists of America: Home Page, Wikipedia
  4. Agnel Philip et al.: 63 million Americans exposed to unsafe drinking water, USA Today, 15.08.2017
  5. Ritu Prasad: The human cost of insulin in America, BBC News US & Canada, 14.03.2019

No comments: